Русе отбелязва с протест и възпоменание 30-та годишнина от протестите срещу обгазяванията през 1987

Русе отбелязва 30 години от първата екодемонстрация за чист въздух.

Това се случва на 28 септември 1987 година. Тогава около 500 души се събират на площада, за да протестират мирно с искания за чист въздух и за спиране на химическия комбинат в Гюргево. Демонстрацията е организирана от 6 жени, една от които е Цонка Букурова.

Протестът се състоял въпреки опитите на властта да го осуети. Жените дори имали уреди с които да събират проби от въздуха от местата с най-голямо обгазяване и да ги изпращат в БАН.

Във връзка с отбелязване на 30 години от първите протести за чист въздух в Русе се предвижда на 27 септември от 17:30 часа в храм "Света Тройца" да бъде отслужена заупокойна молитва в памет на участниците в събитията, които не са между живите. След края на службата ще тръгне шествие, което ще премине през площада и ще обиколи Паметника на Свободата, както е било през 1987 година.

Там ще се засекат с паралелно шествие, което ще тръгне от градските Хали, организирано заради сегашното замърсяване на въздуха в Русе. КИС 13 ще го излъчи пряко от 17:30 часа. 

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН