Русе се преклони пред Христо Ботев и всички загинали за Свободата и Независимостта на България

By 02 Юни 2017 Прочетена 1726 пъти 0

Русе се преклони пред героичната гибел на Христо Ботев.

С церемония пред Мемориала на загиналите във войните Русе отбеляза 2 юни - Ден на Ботев и загиналите за Свободата на България.

В честването се включиха областният управител на Русе Галин Григоров, неговите заместници Свилен Иванов и Валентин Колев, председателят на Общинския съвет чл.-кор. проф. дтн Христо Белоев, ректорът на Русенския университет проф. д-р Велизара Пенчева, както и много жители и гости на града.

Церемония започна с построяването на почетния караул и тържествени маршове, изпълнени от Общинския духов оркестът.

Областният управител на Русе Галин Григоров произнесе слово към всички присъстващи:
„Втори юни е дата на преклонение, но и ден на гордост с подвига на нашите предци! Втори юни е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през вековете, извисяван в безчет подвизи пред лицето на врага и смъртта. Днес честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността, с делата си и славната си гибел!... Българи, в цялата ни хилядолетна история е имало моменти, когато сме нямали държава, но Народът български го е имало и го има пак! Падали сме, ставали сме, давили са ни в потоци от кръв! Затова сме длъжни отново да бъдем заедно! Защото няма враг, който да е по-силен от нашата Вяра, от българското Слово и от българския Дух! Длъжни сме заради предците ни! Длъжни сме заради децата ни! Длъжни сме, за да пребъде българският род! Бог да пази България!“.

В памет на Христо Ботев и загиналите за свободата на България, свещеници от Русенската митрополия отслужиха заупокойна молитва.

В края на церемонията русенци поднесоха венци и цветя в знак на признателност пред Мемориала на загиналите във войните. Точно в 12:00 часа прозвучаха сирените в памет на загиналите за Свободата на България.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net