С построяване на почетния караул на площад "Батенберг", Русе отбеляза Деня на Съединението

By 06 Септември 2019 Прочетена 1987 пъти 0
Церемонията в чест на 134 години от Съединението на България в Русе бе излъчена НА ЖИВО по КИС 13 Церемонията в чест на 134 години от Съединението на България в Русе бе излъчена НА ЖИВО по КИС 13 снимка: КИС 13

Днес отбелязваме 134 години от Съединението на България.

На 6 септември през 1885 година, след бунтове в различни градове на Източна Румелия, се извършва военен преврат, подкрепен от българския княз Александър I и ръководен от майор Данаил Николаев. Съединението получава международно признание на 24 март 1886 година, чрез подписването на спогодба между Княжество България и Турция.

Съединението е акт на българския народ, който не се е съобразил с желанията на великите сили. През нощта на 5 срещу 6 септември, въоръжени бунтовници командвани от Данаил Николаев влизат в Пловдив, установяват контрол над града и отстраняват правителството и генерал-губернатора. След това княз Александър Батенберг издава манифест, с който признава Съединението.

С построяване на почетния караул на русенския гарнизон на площад "Батенберг", започна тържествената церемония в Русе в чест на 134 години от съединението на Княжество България и Източна Румелия. В словото си облсатният управител на Русе Галин Григоров отбеляза, че дати като днешната ни карат да се взираме в миналото си, за да си припомним заветите на нашите предшественици. Извършването на това паметно дело е пример за безкористния народен стремеж за справедливост, каза още Галин григоров.

В памет на загиналите за съединението на България беше отслужена заупокойна молитва от Русенския митрополит Наум и свещеници. В своето слово митрополит Наум изтъкна ролята на Българската екзархия за обединението на нацията.

На края на тържествената церемония бяха поднесени венци и цветя пред паметника на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 година.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 06 Септември 2019 14:38
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net