Скоро изтича срокът за подаване на декларации от физически лица на граждански договори

By 22 Септември 2017 Прочетена 1371 пъти 0

На 2 октомври изтича срокът за подаване на декларация в офиса на НАП в Русе от физически лица, които работят на граждански договори, получават хонорари или наеми.

До тази дата те могат да решат дали искат да им се удържа авансово данъка за последното тримесечие на 2017 година или да си го изчисляват сами в данъчната декларация, която трябва да подадат до 30 април 2018. Ако те искат данъкът да им бъде удържан текущо, трябва да заявят това писмено пред платеца на дохода.

От офиса на НАП в Русе напомнят, че този режим касае и доходите от наеми, когато той се плаща от фирма или самоосигуряващо се лице. В този случай авансовият данък върху дохода от наем се удържа от фирмата наемател и наемодателят трябва да декларира изрично, ако желае данъкът за последното тримесечие също да бъде прихванат авансово.

За първи път тази година клиентите на НАП могат до 2 октомври да подадат коригираща декларация за промени, свързани с декларираните данъци от предходната година. Това дава възможност на фирми, които са извършили скрито разпределение на печалба, напълно законно и без санкция да подадат коригиращи декларации.

След изтичането на срока приходните инспектори ще започнат проверки за неподадени или за подадени декларации с неверни данни за придобитите доходи. Глобата за физическите лица е до 1000 лева, а за фирмите – до 3000.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net