Стотици Русенци се събраха пред паметника на Альоша, за да отбележат Деня на победата

By 09 Май 2017 Прочетена 1513 пъти 0

Стотици русенци се събраха днес пред паметника на Альоша, за да отбележат Деня на победата.

На 9 май преди 72 години в Берлин е подписана капитулацията на нацистка Германия. По време на Втората световна война, най-много жертви дава тогавашният Съветски съюз – 27 милиона души. На днешния ден почитаме подвига на всички, които са дали живота си през Втората световна война, за свободата на цяла невропа.

В соловото си за Деня на победата, генералния консул на Руската федерация в Русе Татяна Грушко каза, че ужасите от войната трябва да се помнят, за да не се повтарят.

На паметника на Альоша имаше и много ветерани, които се преживели целия ужас на войната с участието си на фронта. За поредна година имаше и шествие "Безсмъртния полк" със снимки на загинали на фронта руски и български офицери и войници.

За Деня на победата в Русе специална покана от генералния консул на Руската федерация е получил и ректорът на Великотърновския университет проф. д-р Христо Бонджолов. За него 9 май обединява победата над нацистка Германия и обединението на Европа.

Шествието "Безсмъртният полк" стигна до руските гробища в Парка на възрожденците. Там свещеници от Русенската митрополията отслужиха заупокойна молитва, а русенци поднесоха цветя на гробовете на загиналите войници. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net