Утре изтича крайният срок за подаване на данъчните декларации от физическите лица

By 01 Май 2017 Прочетена 1409 пъти 0

Крайният срок за подаване на декларации за облагане на доходите на физическите лица изтича утре.

Най-лесният начин е декларациите да се изпратят по електронен път с Персонален идентификационен код от НАП или квалифициран електронен подпис по всяко време на денонощието, като за валидни се приемат електронните декларации, изпратени до 24:00 часа на 2 май.

За улеснение гражданите могат да подават попълнени екземпляри на декларациите си, като ги регистрират с входящ номер и в 17 пощенски клона в областта. Чрез пощите могат да се изпратят и декларации с баркод, които се попълват в сайта на агенцията за приходите. Специална програма автоматично изчислява данъчното задължение, след което формулярът се разпечатва на принтер. 

НАП предоставя и възможност на физическите лица да подадат еднократно до 30 септември  коригираща декларация, ако са открили грешки във вече подадената в законовия срок.

От НАП напомнят, че глоба до 500 лева очаква всеки, който не подаде данъчна декларация. Ако това е втората година, в която не са декларирани изискваните от закона доходи, глобата достига до 1000 лева, а при повторно нарушение санкцията е от 2000 лв.

Ако дължимият налог не бъде платен до 2 май, всеки ден след него носи наказателна лихва от основен лихвен процент +10% върху сумата, вписана в декларацията.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net