В Русе показват експозиция със старопечатни, редки и ценни издания

By 29 Октомври 2018 Прочетена 1977 пъти 0
Целта на инициативата да популяризира Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на България за ЕС Целта на инициативата да популяризира Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на България за ЕС КИС 13

Показват "Рибния буквар" в Русе като част от експозиция посветена на силата на книжовността.

Целта на инициативата е да популяризира Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на България за Европейския съюз и се организира съвместно от Областната администрация и Регионална библиотека "Любен Каравелов".

Изложбата ще може да бъде разгледана до средата на ноември. Експозицията със старопечатни, редки и ценни издания е под надслов "Книжовността – обединител на народите". Тя илюстрира връзките на българските книжовници и просветители през Възраждането с европейските културни ценности.

Известен е фактът, че до 1864 на територията на страната не е имало печатници, затова българските книги са били издавани в други страни, най-вече в Румъния.

Всеки посетител ще може да се запознае отблизо с първата печатна книга на новобългарски език "Кириакодромион" или по-известна като "Неделник" от Софроний Врачански, издадена през 1806 година в Римник, Румъния, както и с "Рибният буквар" от Петър Берон, чието първо издание от 1824 година е отпечатано в Брашов. Сред книгите, които русенци и гостите на града могат да разгледат е и един от първите български учебници, отпечатан през 1856 година в Букурещ, а именно "Нов български буквар" на Рашко Блъсков.

Необходимо е да бъде отбелязано, че през XIX-ти век в Букурещ са издадени повече от 200 книги на български просветители и творци. Там излизат и Ботевите вестници "Нова България", "Знаме" и "Дума на българските емигранти".

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 29 Октомври 2018 19:55
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net