За трета поредна година село Червена вода бе домакин на Комитския събор

By 09 Септември 2019 Прочетена 1882 пъти 0
Честванията се провеждат от 2009, като за трета поредна година се организира подобен събор Честванията се провеждат от 2009, като за трета поредна година се организира подобен събор снимка: КИС 13

Воеводи от цялата страна се събраха събота и неделя на национален Комитски събор в русенското село Червена вода.

Целта на събитието беше да се почете 144-та годишнина от подвига на Червеноводската чета. Хората можеха да се докоснат и до автентичния бит на революционерите от онова време.

Събитието, което е под патронажа на народния представител Искрен Веселинов, се организира от ВМРО – Русе и Сдружение за военно-патриотично възпитание на младежта "Приказка за България". Сред официалните гости на събора беше евродепутатът Ангал Джамбазки и областният управител на Русе Галин Григоров.

Честванията се провеждат от 2009, като за трета поредна година се организира подобен събор. Началото беше дадено в събота в местния храм "Св. Архангел Михаил", където беше осветено знамето на Червеноводската чета и беше отслужена панихида и молебен за загиналите в националноосвободителните борби.

След тържественото изнасяне на знамето, четниците се отправиха към паметника на Тома Кърджиев, където с едноминутно мълчание и поднасяне на венци и цветя беше почетена паметта на загиналите за Свободата на България. Официалното откриване на Комитския събор беше от 13:00 часа на поляната до стадиона с полагане на комитска клетва от участниците в събора.

В програмата на събора се проведоха няколко конкурса - по надпяване и надиграване, за женска фолклорна носия, комитско вино и ракия, както и състезания по надстрелване с историческо оръжие. По традиция се организираха и открити уроци по родолюбие. Посетителите имаха възможност да опитат хайдушки боб, комитски гювеч и печено агне, приготвени по оригинални стари рецепти. На най-добре представилите се в конкурсите бяха раздадени много награди.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net