Започва евтаназията на прасетата в Голямо Враново, откриха ново огнище на АЧС в Бяла /ВИДЕО И ПОДРОБНОСТИ/

By 01 Август 2019 Прочетена 3015 пъти 0
От ОДБХ заявиха, че засега няма да тръгват по частните стопанства да проверяват дали все още има незаклани прасета От ОДБХ заявиха, че засега няма да тръгват по частните стопанства да проверяват дали все още има незаклани прасета снимка: КИС 13

От днес започва умъртвяването на животните от свинекомплекса в село Голямо Враново.

Това съобщи директорът на ОДБХ в Русе д-р Георги Дяков по време на заседание на Областната епизоотична комисия. Очаква се най-рано във вторник да приключи евтаназията на прасетата в индустриалните ферми в Николово и Бръшлен.

Въпреки мерките, от вчера има ново огнище на африканска чума в областта, този път в град Бяла, която попада в 10-километровата зона за надзор около село Пет кладенци, където бяха потвърдени случаи на болестта още на 16 юли. Там става дума за 8 обекта, като 2 от тях са регистрирани, а останалите 6 са от тип "заден двор", с около 140 животни, които ще бъдат умъртвени.

От ОДБХ заявиха, че засега няма да тръгват по частните стопанства да проверяват дали все още има незаклани прасета, тъй като сега акцентът е върху овладяване на огнищата и максимално бързо приключване на дейностите по евтаназия на животните, за да не се разрастне епидемията. 

От Областната дирекция по безопасност на храните са категорични също, че всички животни от свинекомплекса в Голямо Враново подлежат на евтаназия. Според д-р Дяков хората по населените места в областта не вярвали, че има чума, докато не видят с очите си, но когато се убедят, вече е твърде късно.

От големите свинекомплекси в областта, само този в село Юделник досега успява да се опази от заразата, като в момента се очаква да излязат резултатите от изпратените за изследване проби от няколко умрели животни.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net