Земеделци пак излязоха на протест, но до затваряне на пътя Русе - Силистра не се стигна

By 03 Май 2018 Прочетена 1433 пъти 0

Не се стигна до затваряне на пътя Русе - Силистра край село Нова черна.

Причината е, че земеделците са получили забрана от Агенция "Пътна инфраструктура" в Силистра. Затова те седнаха на една маса край шосето, за да разговарят с дошлите на място представители на Напоителни системи.

Въпреки че в момента работят две помпи в Нова черна, земеделските производители смятат, че те са недостатъчни за отводняването на залетите площи. Освен това, според тях, няма гаранция, че отстранената авария на далекопровода, няма да се повтори и пак да изведе от строя помпената станция.

Проблемът е, че той се намира в защитена територия, поради което се подготвя проект за ново трасе. Процедурите обаче са много дълги, обясниха от Напоителни системи. Искането на земеделците да се почистят каналите не можело да бъде удовлетворено, тъй като се намирали във влажна зона. Освен това отводнителните помпени станции са собственост на Министерството на земеделието, а от Напоителни системи само ги стопанисват. 

Ще бъде инициирана среща между РИОСВ, Напоителни системи и държавата още през следващата седмица. Ако от срещата не бъдат поети конкретни ангажименти от страна на институциите, земеделските производители ще се съберат отново, за да решат под каква форма да продължат протестите. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net