Родното книжовно наследство и значението му за Европа беше представено в Сливо поле

By 09 Ноември 2018 Прочетена 1818 пъти 0
По време на събитието беше проведена и дискусия с присъстващите относно културно-историческото наследство на България По време на събитието беше проведена и дискусия с присъстващите относно културно-историческото наследство на България Областна администрация - Русе

На 8 ноември в община Сливо поле беше представена постерна изложба, представяща изключителното значение на книжовността за развитието на Европа и утвърждаването на съвременните демократични принципи.

Експозицията, която беше под надслов "Силата на книжовността в европейските страни" цели да постави акцент върху приноса на страната ни за обогатяването на културното наследство на Европа.

Всеки посетител имаше възможност да се запознае с представените на постерите оригинални старопечатни, редки и ценни издания на български възрожденци. Сред тях бяха "Нов български буквар" на Рашко Блъсков, който представлява един от първите български учебници, отпечатан през 1856 година в Букурещ, както и "Ръководство за водене на кореспонденция" от Сава Попович, издадено през 1847 година в Сибиу.

Също така жителите на Сливо поле имаха възможност да разгледат и съвременна кирилска азбука, обла и ъглова глаголица, изработени от екип на Националната художествена академия. Всеки желаещ можеше да разгледа и миниатюри, изобразяващи моменти от Възрожденската епоха, както и Цар Иван Александровото Четвероевангелие, по-известно като Лондонското.

По време на събитието беше проведена и дискусия с присъстващите относно културно-историческото наследство на България и неговия глобален принос.

Инициативата е част от предвидените събития за популяризиране на Европейското културно наследство по Комуникационната стратегия на Република България за Европейския съюз през 2018 година.

Изложбата, която се проведе в Народно читалище "Христо Ботев 1928 г.", се организира от Областна администрация - Русе с подкрепата на Регионална библиотека "Любен Каравелов" и Община Сливо поле.

Виж още новини от Русе и региона тук!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net