Днес се навършват 141 години от Освобождението на Търговище

От площад "Свобода" тръгна празнично шествие до паметника на генерал Казимир Ернрот От площад "Свобода" тръгна празнично шествие до паметника на генерал Казимир Ернрот КИС 13

С шествие Търговище отбеляза 141 години от Освобождението си.

Проявите започнаха с ритуал по издигане на знамената на площад "Свобода" пред сградата на Общината. От площада тръгна празнично шествие до паметника на генерал Казимир Ернрот, по чиято заповед е бил сформиран отрядът, освободил града на 29 януари 1878 година.

След това шествието се отправи към "Морената" в кв. "Вароша". Там пред паметника на загиналите за освобождението на града слово по случай годишнината произнесе кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

Днес, тук, пред Морената, нека си дадем сметка, че обединените усилия на нашите предци, са тези, спасили Търговище. Че всеки тогава е поел своя кръст, загърбил е личните си надежди и човешките си стремления, за да се изправи срещу разрухата и унищожението. За да променим Търговище, да променим България, нека първо променим себе си. Свободата е и личен избор, тя е и лична отговорност. И само свободни и достойни хора, в умовете и сърцата си, могат да градят свободен и достоен живот.

заяви кметът д-р Дарин Димитров.

Връзката между нашите два народа се основава на общи културни ценности и единна вяра. Тя е силна и многовековна и е свързана с историческата памет на българи и руснаци. Нека град Търгоеище да бъде винаги толкова красив, добре развиващ се и процъфтяващ, а неговите жители да бъдат щастливи, здрави и изпълнени с жизненост и оптимизъм. Да живее град Търговище, който е съхранил традициите на историята и паметта.

каза в словото си Андрей Громов

Cлeд eднoминyтнo мълчaниe, бяxa пoднeceни вeнци и цвeтя в пaмeт нa зaгинaлитe зa cвoбoдaтa на Търговище.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 29 Януари 2019 19:41
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН