Днес се навършват 141 години от Освобождението на Търговище

By 29 Януари 2019 Прочетена 2295 пъти 0
От площад "Свобода" тръгна празнично шествие до паметника на генерал Казимир Ернрот От площад "Свобода" тръгна празнично шествие до паметника на генерал Казимир Ернрот КИС 13

С шествие Търговище отбеляза 141 години от Освобождението си.

Проявите започнаха с ритуал по издигане на знамената на площад "Свобода" пред сградата на Общината. От площада тръгна празнично шествие до паметника на генерал Казимир Ернрот, по чиято заповед е бил сформиран отрядът, освободил града на 29 януари 1878 година.

След това шествието се отправи към "Морената" в кв. "Вароша". Там пред паметника на загиналите за освобождението на града слово по случай годишнината произнесе кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов.

Днес, тук, пред Морената, нека си дадем сметка, че обединените усилия на нашите предци, са тези, спасили Търговище. Че всеки тогава е поел своя кръст, загърбил е личните си надежди и човешките си стремления, за да се изправи срещу разрухата и унищожението. За да променим Търговище, да променим България, нека първо променим себе си. Свободата е и личен избор, тя е и лична отговорност. И само свободни и достойни хора, в умовете и сърцата си, могат да градят свободен и достоен живот.

заяви кметът д-р Дарин Димитров.

Връзката между нашите два народа се основава на общи културни ценности и единна вяра. Тя е силна и многовековна и е свързана с историческата памет на българи и руснаци. Нека град Търгоеище да бъде винаги толкова красив, добре развиващ се и процъфтяващ, а неговите жители да бъдат щастливи, здрави и изпълнени с жизненост и оптимизъм. Да живее град Търговище, който е съхранил традициите на историята и паметта.

каза в словото си Андрей Громов

Cлeд eднoминyтнo мълчaниe, бяxa пoднeceни вeнци и цвeтя в пaмeт нa зaгинaлитe зa cвoбoдaтa на Търговище.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 29 Януари 2019 19:41
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net