До 31 март е срокът за плащане на такса "Куче" в община Търговище

By 13 Март 2019 Прочетена 1580 пъти 0
За територията на града тя е 10 лева, а за селата в общината – 5 За територията на града тя е 10 лева, а за селата в общината – 5 снимка: КИС 13

До 31 март е срокът за плащане на таксата за притежаване на куче в община Търговище.

За територията на града тя е 10 лева, а за селата в общината – 5. Освободени от такса са кастрираните домашни любимци, кучета на инвалиди, както и тези, използвани от Българския червен кръст, служебни кучета в организациите на бюджетна издръжка и други, посочени в Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Съгласно закона, собствениците са длъжни да регистрират любимците си в отдел "Местни данъци и такси" в тримесечен срок от датата на придобиването им, като след 31 март, кучетата трябва да бъдат декларирани в едномесечен срок в Общината, след което се заплаща и таксата. За да се регистрира в общинската система, кучето трябва да има чип и паспорт. Глобата за липса на микрочип, според закона, е 200 лв.

Към момента броят на декларираните в Общината кучета е 2319, като от началото на годината са вписани 68. В националната информационна система на Българската агенция по безопасност на храните регистрираните досега са 3385.

Увеличаването на регистрираните кучета в Търговище е резултат на местната кампания за разясняване законовите задължения на стопаните, започнала през 2017 година. 10 000 лв. са събраните средства от таксата за домашни любимци през миналата година. Сумите се използват целево за изпълнение на програмата за овладяване популацията на безстопанствените кучета.

Благодарение на по-добрата организация по спазване на закона и събиране на средства, през миналата година бяха изградени 26 нови клетки в Общинския приют за безстопанствени животни. Там в момента са настанени малко над 100 кучета.

Община Търговище отново апелира за отговорно отношение, тъй като популацията на бездомните животни вече се състои основно от изоставени любимци. Значителна част от кучетата, които се оказват в Търговище са от други населени места, в които няма приюти, за което Общината многократно сигнализира и търси съдействие. При констатиране на такива случаи гражданите могат да подават сигнали в администрацията и полицията.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 13 Март 2019 16:35
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net