Изложба "Лозата в битието на българина" показват в Историческия музей в Търговище

By 18 Септември 2018 Прочетена 2167 пъти 0
Установено е, че най-старото лозарство в Европа се е зародило в Тракия по поречието на река Марица още преди 5000 години Установено е, че най-старото лозарство в Европа се е зародило в Тракия по поречието на река Марица още преди 5000 години КИС 13

Изложба "Лозата в битието на българина" показват в Регионалния исторически музей в Търговище.

Установено е, че най-старото лозарство в Европа се е зародило в Тракия по поречието на река Марица още преди 5000 години, а култът към бог Дионис е запечатан и до днес върху множество археологически паметници в България.

Според Библията лозата води произхода си от райската градина. Тя е сакрално растение и символизира невинната Христова кръв. След Всемирния потоп първото растение, което Ной спасява и посажда, това е лозата.

Няма по-пасторална, по-идилична картина от спретнатата българска къща с лозницата пред нея, защото под лозницата се събира семейството, канят се гостите, там е мястото, където е изпълнено с положителни емоции, няма и до днес българска къща без асма. Ние проследяваме развитието на лозарството през вековете от античността до наши дни в тази изложба, като сме акцентирали на култа към Дионис, който е тракийският Бог и който през годините се е трансформирал в Трифон Зарезан. Могат да се видят различни сортове грозде и съответно посетителите в музея могат да бъдат попитани "какъв е този сорт грозде?", всеки може да го откъсне и да види, че това е Кралски рубин.

разказва уредникът в Историческия музей в Търговище д.и.н. Тоня Любенова
Всички сме виждали картината на художника Димитър Гюдженов, на която е изобразена една легенда от началото на българската летопис, свързана с лозовите пръчки.

На Кубрат с неговите синове, когато той им поставя снопа с пръчки и на тази картина всъщност пръчките са лозови, защото те са най-яките и най-трудно се чупят. Първото сакрално растение в Библията е лозата, първото спасено растение от Ной по време на потопа, от което за първи път добива плодове е лозата. В същност кръвта Христова-това е виното, лозата дълбоко е навлязла не само в битието, но и като цяло във философията в живота на българина.

допълва още д.и.н. Тоня Любенова
В изложбата се проследяват всички дейности, свързани с отглеждането на лозето, които се извършват почти през цялата година.

От посаждането на новото грозде, през зарязването, през прекопаването му, колтученето му, пръскането му, връзването му, това са все дейности, които отнемат и ангажират вниманието на селския стопанин. Тук сме представили много предмети на бита, каквито все още има във всяка българска къща, разбира се главното средство за поддръжката на лозето – мотиката, защото "лозето не ще молитва, а иска мотика".

Всеки работлив стопанин притежава лозе по баирите около своето населено място, а грижата за него е едно от основните му задължения през годината.

Това всъщност е един лозар от 30-те години, който задължително е с венец лозов на главата, който всъщност показва на децата, че има и такава дейност при отглеждането на лозницата, а именно пръскането против болести, най-вече мана.

Освен, че лозата и гроздето са белязали дълбоко битието на българина, над десетки са градовете и селата в страната ни, чиито названия са свързани с лозарството.

Като започнем от Лозница, през Лозарево, Гроздьово, Лозенец, Лозен, над 30 са селищата в България. Обърнали сме внимание в специален кът и на децата с едни занимателни игри, една магнитна дъска, на която те могат да подредят сами български лични имена, на които произхожда коренът от "грозд" и "лоз", т.е. Гроздана, Лозана, Гроздан, Лозан, Грозделина и т.н., те са много имената.

Лозарството и винопроизводството като отрасли вече са модернизирани и отдавна са преминали етапа на малкото частно лозе и асмата в двора. И до днес България е една от страните в света, произвеждаща най-вкусното грозде и най-хубавото вино.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 18 Септември 2018 14:03
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net