Кметът на Търговище повдига въпроса с липсата на денонощни аптеки в някои градове в България

By 02 Май 2018 Прочетена 1375 пъти 0

Търговище е един от градовете в страната без денонощна аптека.

Причината е, че няма интерес от страна на фармацевтите, тъй като е нерентабилно. Обясненията на фармацевтите са, че e икономически неизгодно да поддържат нощни гишета, защото ще трябва да заплащат извънреден нощен труд, а продажбите не са толкова големи.

Липсата на нощна аптека принуждава родителите с малки деца при спешност да си разменят лекарства на приятелски начала, но има случаи, в които не всеки има подходящото лекарство. Възрастните пък се презапасяват, което им тежи на бюджета, заради малките пенсии.

И специалистите в бранша, и гражданите са на мнение, че проблемът ще се разреши с намесата и помощта на общинските ръководства. Потърсихме за мнение по проблема и градоначалника на Търговище, който е и председател на здравната комисия в Сдружението на общините в Република България. Д-р Дарин Димитров бе категоричен, че ще съдейства за организиране на среща с представители на Българския фармацевтичен съюз, за да се обсъди проблемът и да се набележат конкретни мерки за решаването му. 

По време на снимките и обиколките по аптеките, нашият екип неофициално разбра, че в града вече е определено помeщение от неизвестен за сега собственик в бранша, който е с намерение да открие денонощна аптека. В Търговищкия регион живеят около 150 хиляди жители, които са в очакване и с надежда това да стане факт.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net