Кризисен център в Търговище оказва помощ на хора в нужда през зимния сезон

By 05 Декември 2018 Прочетена 2372 пъти 0
По данни на полицията в момента в града има 5-ма човека, които 
скитат по улиците и нощуват на закрити обществени места По данни на полицията в момента в града има 5-ма човека, които 
скитат по улиците и нощуват на закрити обществени места снимка: КИС 13

В община Търговище официално няма кризисен център, а за тази цел се ползва къща, отворена от местната администрация, за да не се допускат инциденти с бедстващи хора.

По данни на Районното управление на полицията в момента в града има 5-ма човека, които скитат по улиците и нощуват на закрити обществени места.

Тази къща в града има готовност да приеме до 7 човека, чийто живот може да бъде застрашен при тежки зимни условия. В момента в нея са приютени трима души, които са под надзора на общински служител от 19:00 часа вечерта до 06:00 часа сутринта. Осигурени са отоплителни материали и условия за нощуване.

Приемът тук в този център става след като нуждаещите минат през Спешна помощ, оттам като се издадедокумент, че са здрави и тогава те могат да дойдат тук. Тук ги приема нашият служител от Общината в 07:00 часа, записва ги в един дневник, ако този човек продължи повече от седмица тук, всеки четвъртък той е длъжен да отиде в ЦСМП, където отново да му издадат документ, че е здрав. Създали сме организация и с районното управление на полицията, ако патрулиращите полицаи намерят някъде изпаднал в безпомощно състояние човек, бездомник, те също го карат до центъра за спешна помощ и след това го транспортират тук до нашия център, където го приемаме.

обяснява главният експерт "Сигурност" в Община Търговище Кирил Керев

От средата на ноември, постоянно пребиваващите тук са трима души. Сред скитащите хора в Търговище, според актуалната информация, са майка и син от Попово, които отказват да бъдат настанени в Търговище под наем. Има и жител на Омуртаг, който има къща в съседния град, но също не желае да се върне там.

По ЖП гари спяхме, по приятели, където намерим. Сред зимата да останеш на пътя е много лошо, поне за мен, предполагам, че и за тях е така, хората ни приеха тук, всичко е нормално, аз съм доволен. Имаме легла, имаме всичко, печка има, дърва има, повече от това какво може да има?

разказва един от хората в нужда

Подобни места за подслон през студените зимни дни са сформирани и в повечето села от общината, повечето от които се помещават в сградите на кметствата по места.

Поддържат се от кметовете на населените места, така, че човек, когато има нужда, винаги се обръща към кмета на населеното място, така че те знаят какво да правят, да отворят, да направят чай ако е необходимо, да осигурят вода, да запалят печката в помещението, за да могат самите хора да се чувстват уютно в тая беда, която ги сполетяла реално в зимната обстановка. При необходимост се осигуряват и хранителни продукти, такива стаи най-добре са оборудвани в селата основно около пътните артерии, това са Дралфа, Макариополско, Бистра, Буховци, Алваново, Пролаз, Вардун, Лиляк. Кметовете са инструктирани какъв е алгоритъма за приемане в съответните помещения.

заяви секретарят на Община Търговище Христалина Халачева

Никакви средства не се искат от тях, абсолютно нищо не се иска от тях, единственото, което се иска е сутрин като излизат да оправят стаите, да се почистват, да се държат така, все едно, че това е тяхно. Тези хора ще бъдат тук до края на зимния сезон, когато тези помещения ще бъдат затворени. Искам да подчертая обаче, има хора, които не желаят да идват тук, въпреки че им се предлагат от полиция, от граждани, които ни се обаждат на нас, те отказват да идват тук.

допълни Кирил Керев

Община Търговище апелира гражданите, ако установят случай на човек, който е без подслон и чийто живот е застрашен, да подават сигнал на денонощния телефон на дежурния в Общинския съвет за сигурност.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 05 Декември 2018 19:16
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net