Община Търговище дофинансира две паралелки с под 10 ученици в училището в село Драгановец

By 26 Август 2019 Прочетена 2217 пъти 0
Предложението ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет Предложението ще бъде разгледано на предстоящото заседание на Общинския съвет снимка: КИС 13

Община Търговище да дофинансира с 5800 лева две паралелки с по-малко от 10 ученици в училището в село Драгановец.

Това предлага в докладна записка до Общинския съвет заместник-кметът Рая Матева. Целта е да се осигури задължителното обучение на децата до 16-годишна възраст през новата учебна година.

Предложението е на база мотивирано искане от директора на училището. В него е посочено, че поради недостиг на деца е необходимо да се сформират една слята паралелка от ІII и ІV клас, състояща се от 7 ученици и една паралелка с 9 ученици от VІІ клас. Общият прогнозен брой на учениците в учебното заведение за предстоящата учебна година е 40.

Съгласно държавния норматив, минималният брой за сформиране на паралелка в начален етап е 16 ученици, а в прогимназиален - 18. Класове с по-малко от 10 ученици пък могат да се сформират само при осигуряването на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес. През предходната година Община Търговище също дофинансира две от паралелките в Драгановец.

Ако общинските съветници одобрят предложението, средствата за дофинансиране ще бъдат осигурени от общинския бюджет за 2019 година. Докладната ще бъде разгледана на предстоящото на 29 август заседание на Общинския съвет, което телевизия КИС 13 ще излъчи НА ЖИВО.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 26 Август 2019 16:41
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net