Община Търговище глобява собственик на куче с 300 лева

By 04 Септември 2018 Прочетена 2362 пъти 0
 Тя е за две нарушения – липса на микрочип и свободно пускане на кучето в населено място, с което се създава опасност за гражданите Тя е за две нарушения – липса на микрочип и свободно пускане на кучето в населено място, с което се създава опасност за гражданите КИС 13

Наказателно постановление за липса на чип на домашно куче, което е било пуснато свободно в централната градска част и е стресирало дете, издаде Община Търговище.

Общата санкция, наложена на собственика на животното, е 300 лв. Тя е за две нарушения – липса на микрочип и свободно пускане на кучето в населено място, с което се създава опасност за гражданите.

Инцидентът е станал през август след 22.00 часа. Свидетели как кучето се е спуснало срещу детето и го е изплашило, са подали сигнал на тел. 112.  Нарушението е констатирано от полицаи, изпратени на мястото, които са съставили акт. На тази база е извършена проверка и от общинските служители. Установено е, че кучето е имало паспорт, но не е било чипирано, както изисква законът. За това нарушение глобата е 200 лв.

През август Общинската администрация издаде и два протокола на кметове на села, които не са създали организация за поставяне на чипове на дворните кучета в населените си места. В резултат те са предприели мерки за организирана кампания.

Изпратено е и писмо до Областната дирекция по безопасност на храните с искане за съдействие ветеринарните лекари да наваксат изоставането при вписването на данните на чипираните кучета в националната информационна система, тъй като стотици кучета от общината все още не са заведени там. Това са установили проверки по селата, където в хода на кампанията масово има поставени чипове и издадени паспорти, които обаче не са вкарани в информационната система.     

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net