Община Търговище започва санитарна сеч на опасни и увредени дървета в "Борово око"

By 26 Март 2019 Прочетена 1646 пъти 0
Мерките се предприемат след външни оценки на двама ландшафтни архитекти към ботаническите градини в София и Балчик Мерките се предприемат след външни оценки на двама ландшафтни архитекти към ботаническите градини в София и Балчик снимка: КИС 13

Община Търговище започва премахването и окастрянето на опасни и увредени дървета в парка "Борово око".

Мерките се предприемат след извършени външни оценки на двама ландшафтни архитекти към ботаническите градини в София и Балчик. Те са направили оглед на всяко от дърветата в парка с подробно обяснение на състоянието му. Издали са предписания за извършване на санитарна сеч на общо 19 дървета. След оценка и на експерти от Община Търговище е издадена заповед на кмета за премахването на 11 дървета в лошо състояние. Кметът д-р Дарин Димитров обясни, че основен приоритет на общинското ръководство е безопасността на гражданите.

Намаляване на короните и окастряне на сухите клони ще бъде извършено на други 11 дървета. До 6 метра височина ще бъдат намалени двете тополи в близост до Художествената галерия и детската площадка в района. Окастрени ще бъдат сухи клони на брези из целия парк.

На мястото на премахнатите дървета ще бъде извършено компенсаторно озеленяване с липи, чинари и брези. Покрай езерото вече са засадени и 40 нови върби, които са от бързорастящ вид.

Всички дейности по премахване на увредените и опасни дървета ще бъдат извършвани от Общинското предприятие "Флора" при спазване на необходимите мерки за безопасност.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net