Планират подмяната на амортизирано кухненско оборудване в Социалния патронаж в Търговище

By 19 Март 2019 Прочетена 1648 пъти 0
Закупуването на новата професионална хладилна техника и посуда ще бъде по проект, финансиран от Фонд "Социална закрила" Закупуването на новата професионална хладилна техника и посуда ще бъде по проект, финансиран от Фонд "Социална закрила" снимка: КИС 13

Подмяна на амортизирано кухненско оборудване в Социалния патронаж планира Община Търговище.

Закупуването на новата професионална хладилна техника и посуда ще бъде по проект, финансиран от Фонд "Социална закрила". Максималната искана помощ е в размер на 27 000 лева. Според условията, трябва да има и съфинансиране от поне 10%.

Това е записано в докладна, която ще бъде внесена за разглеждане на сесията на Общинския съвет в Търговище този месец. Подкрепата на съветниците е задължително условие, за да може Общината да кандидатства за отпускане на средства по проекта, свързан със подобряване условията и качеството на услугата, предоставяна от патронажа.

Към момента тя се ползва от 579 души на територията на община Търговище. 395 от тях са самотни възрастни хора, които нямат възможност да се грижат за себе си. Записани са още 129 лица с увреждания. От патронажа храна получават също 55 крайно нуждаещи се и болни жители на града, които са към християнската трапезария към храм "Св. Йоан Рилски". Разходите за тях се поемат от дарители на църквата.

В докладната, която внася секретарят на местната администрация Христалина Халачева, се посочва, че с цел гарантиране устойчивост на резултатите от проекта, Община Търговище се задължава да предоставя услугата в срок от 3 години след приключване дейностите. Към проектното предложение трябва да се представи решение на Общинския съвет, с което се дава съгласие за кандидатстване и за осигуряване на собствени финансови средства в размер на 3000 лв.

С новия проект Общината продължава обновяването на базите на Социалния патронаж и филиалите му в селата, както и привеждането на кухненската техника и оборудване спрямо изискванията за този вид дейност. През 2016 година беше подменено част от старото оборудване на стойност близо 23 000 лв. Бяха закупени професионални печки, пекарни, фризери и други. Със собствени средства на Общината се извършват и текущи ремонти.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net