Полицейските кучета също имат професионален празник днес

За да стане едно куче истински професионалист, трябва търпение, умения, сработване За да стане едно куче истински професионалист, трябва търпение, умения, сработване КИС 13

Освен органите на реда, днес професионален празник имат и кучетата, които са на служба в полицията.

Най-често те се използват за откриване на наркотици и взривни вещества, издирване на изчезнали хора,  патрулиране и охрана на обществения ред.

Младши инспектор Диян Колев е водач на служебно куче в Районното управление на МВР в Търговище. Разказва, че на тази длъжност трябва да бъдеш дисциплиниран, съобразителен, грижовен, търпелив, настоятелен и последователен. И, че тези полицаи се отличават от останалите колеги.

Полицай е човек, който служи на обществото, с малката разлика, че водачът на служебно куче 24 часа в денонощието, 365 дни в годината наблюдава здравословното състояние на служебното куче, за неговото обслужване, обгрижване и за неговия работен процес, и да е в постоянна работна кондиция. Процесът е взаимен, кучето трябва да разбира водача,водачът трябва да разбира кучето, с показването на жестове какво иска, какво следва. Също така водачът на служебно куче трябва много добре да познава служебните си животни, ако има 2-3 и индивидуално да се обръща къв всяко животно, но по принцип връзката е взаимна.

разказва мл. инсп. Диян Колев
За да стане едно куче истински професионалист, трябва търпение, умения, сработване. Освен да се приучава на определени команди, то трябва и да се социализира – да свиква с хората, автомобилите, средата и обстановката, транспортирането му.

От 3 месечна възраст се вземат малки кучета от оторизираните развъдници в Берковица и София, след това идват тук, започва работен процес, социализация, други методически указания, които са поставени от ръководството на дирекцията, на 7 месечна възраст преминава тестове, след това на година отива в школа и там, на момента има специализирани инструктори, които оценяват кучето за какво става. Най-често кучетата се използват за откриване на наркотични вещества, взривни вещества, патрулно куче, превантивно куче и охрана на обществения ред.

обяснява още Колев

При добро обучение и обгрижване успехите не закъсняват. При състезания в рамките на системата на МВР, водачите на полицейски кучета от областната дирекция винаги са се представяли добре. Не са малко и разкритите престъпления с тяхно участие.

С помощта на полицейското куче бяха открити извършителите на кражба на подземни кабели в землището на едно търговищко село, с помощта на кучето бяха установени извършителите на взломна кражба в смесен магазин в едно от селата на общината. Полицейското следово куче много помогна, когато получи задача от криминалистите в РУ Попово, които издирваха едно изгубило се тригодишно момченце, а един случай от Антоновско, в с.Добротица, където беше извършена кражба от къща на пушка и боеприпаси към нея, уловило следата на извършителя, около 7 км. вървя по следата, времето беше студено лошо, през кал, есенна шума, вода и така то безпогрешно достигна до мястото, където се намираше извършителят на кражбата, който се оказа съселянин на собственика на оръжието.

споделя говорителят на ОДМВР - Търговище Ани Кръстева

Полицейските кучета се пенсионират на 8-9 години, но ако възможностите и работните му качества позволяват, те могат да служат и по-дълго време. Това куче Нерон е вече почти в предела на възрастта си и скоро време на негово място ще има ново младо попълнение-четириног полицай в Търговище.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 08 Ноември 2018 16:33
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.
НАУЧИ ПОВЕЧЕ СЪГЛАСЕН СЪМ НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН