Проверки в двата Центъра за настаняване от семеен тип в Търговище заради съмнения за малтретирано дете

By 02 Февруари 2017 Прочетена 2456 пъти 0

Незабавна проверка в двата Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи разпореди кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров.

Тя е във връзка с публикация за неглижирано дете, което евентуално е малтретирано.

Със заповед е определена четиричленна комисия, в която има и представител на Отдела за „Закрила на детето”. Комисията трябва да докладва на заместник-кмета Емине Якубова.

Засега е ясно само, че  случаят касае дете, което е имало предишни противообщестевни прояви. Те не могат да бъдат конкретизирани, тъй като институциите са задължени да защитят правата и интересите му.

Социалните служби обръщат внимание на гражданите, че е недопустимо да изнасят информация за децата в публичното пространство. Първата стъпка при съмнения за нередности е да се подаде сигнал в Отдел "Закрила на детето".

Припомняме, че в двата Центъра за настаняване от семеен тип в Търговище има настанени общо 27 деца и младежи с различни заболявания или увреждания. Тези, над 12-годишна възраст, чието здравословно състояние позволява, са на свободен режим до 20:00 часа. Това е регламентирано в нормативите във връзка със социализирането на децата. Те посещават и учебни заведения в града.

Политиката е насочена към отглеждане и възпитаване на децата в среда, близка до семейната, за да се изградят навици за обслужване, общуване и създаване на контакти.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net