Разпределиха над 480 000 лв. държавна субсидия за читалищата в община Търговище

By 08 Февруари 2019 Прочетена 1673 пъти 0
Средствата са за дейността и издръжката на всички 38 културни средища на територията на общината за тази година Средствата са за дейността и издръжката на всички 38 културни средища на територията на общината за тази година снимка: КИС 13

Разпределиха над 480 000 лева държавна субсидия за читалищата в Търговищко.

Средствата са за дейността и издръжката на всички 38 културни средища на територията на общината за тази година.

Сумата, която всяко читалище получава, се определя от комисия, назначена от кмета на общината. Критериите за оценка са заложени в Указания на Министерството на културата, според които субсидирането е съобразно актуалното състояние на читалището, материално-техническата му база, дейността за предходната година и представената програма за 2019 година. Субсидията се използва за дейност, инициативи, трудови възнаграждения и издръжка.

Припомняме, че и през тази година Община Търговище отделя 30 000 лв. от бюджета си за ремонти на читалищните сгради в три населени места в общината. По 10 000 лв. ще получат културните институции в Голямо Соколово, Голямо Ново и Лиляк. През 2018 Общината осигури също толкова средства за обновяване на читалищните сгради в Съединение, Драгановец и квартал "Въбел".

За годишната среща на читалищните деятели в общината, по повод Деня на народните будители, администрацията е предвидила 3000 лв. Традиционно се осигуряват и средства за транспорт на дейците при участие в престижен национален събор, като за целта са разчетени 4000 лв.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 08 Февруари 2019 17:05
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net