С изложба закриха XXIII Международен пленер за акварел "Никола Маринов" в Търговище

By 14 Септември 2018 Прочетена 2351 пъти 0
Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров връчи почетния знак "Никола Маринов" на участниците Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров връчи почетния знак "Никола Маринов" на участниците Община Търговище

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров връчи почетния знак "Никола Маринов" на участниците в XXIII Международен пленер за акварел "Никола Маринов". Той бе закрит с изложба, на която бяха показани 50 картини, създадени по време на творческия форум, в който участваха 7 художници от 4 държави.

На събитието присъстваха още областният управител Митко Стойков, заместник-кметовете инж. Митко Панайотов, Рая Матева, Емине Якубова, секретарят на Община Търговище Христалина Халачева и много граждани.

Директорът на художествена галерия "Никола Маринов" Цончо Денев представи художниците и стила на техните произведения и заяви, че това е едно от най-силните издания на пленера до момента - както по отношение на качество на творбите, така и по отношение на продуктивността. Денев разказа, че художникът Краси Тодоров е създал над 40 акварела за десетте дни творческа работа в Търговище и Балчик. Фондът на галерията пък ще се увеличи с 14 нови произведения. Благодарение на пленера, художествената галерия в Търговище притежава една от най-големите сбирки на акварели в страната.

Участниците изказаха благодарността си на местната администрация, с чиято подкрепа се реализира събитието и изразиха впечатленията си от града ни.

През тази година форумът бе включен в националния календар на Европейската година на културното наследство, чиято е цел е да стимулира повече хора да откриват и изучават културното наследство и неговото значение за обществото.

Следващото издание на пленера за акварел ще се проведе през 2020 година.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net