Сформирани са 53 маломерни паралелки в училищата в община Търговище

By 21 Септември 2018 Прочетена 2117 пъти 0
Причината е, че не достигат 231  деца, за да отговарят класовете на нормативите Причината е, че не достигат 231 деца, за да отговарят класовете на нормативите КИС 13

53 маломерни паралелки са сформирани през новата учебна година в община Търговище.

Причината е, че не достигат 231 деца, за да отговарят класовете на нормативите.

Докладните записки са изготвени, след като директорите на 12 общински училища са внесли в местната администрация мотивирани искания за допускане на посочения брой маломерни паралелки. Те са приложили и положителни становища за създаването им от Регионалното управление на образованието в Търговище.

Съгласно държавния норматив, минималният брой за сформиране на паралелка в начален етап е 16 ученици, а в прогимназиален - 18. Класове с по-малко от 10 ученици може да има само при осигуряването на допълнителни средства за обезпечаване на учебния процес.

Най-много класове, с изключение от минималния брой ученици, има в селата Вардун, Голямо Ново, Надарево и Подгорица. Недостиг на деца има и в четирите паралелки в училището в село Драгановец. За дофинансиране, от Общината през август бяха одобрени 2 от паралелките там, тъй като в тях са записани по-малко от 10 деца.

За да обезпечи учебния процес в Драгановец, администрацията ще отдели 17 000 лв. от общинския бюджет за 2018 година.

Общинският съвет следва да утвърди паралелките на своето заседание на 27 септември, което телевизия КИС 13 ще излъчи НА ЖИВО.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net