В навечерието на 24-ти май в Търговище откриха уникална етнографска сбирка

By 23 Май 2019 Прочетена 1939 пъти 0
Тя се помещава в една от стаите на IV Oсновно училище "Иван Вазов" Тя се помещава в една от стаите на IV Oсновно училище "Иван Вазов" снимка: КИС 13

В навечерието на празника на българската писменост в Търговище беше открита етнографска сбирка "Вазовчета".

Тя се помещава в една от стаите на IV Основно училище "Иван Вазов". Тук могат да се видят на едно място вещи, спомени, техника и документи от времето на нашите баби и прабаби.

На такава етносбирка със старинни вещи и предмети биха завидели множество музеи в страната. Тук на едно място са старинен дървен чакрък, огледало на 170 години, много вещи от бита, както и магнетофони и радиоапарати от времето на социализма. Идеята за изграждането на такава изложба е на трима педагози от училището.

Всички неща тук са наистина автентични, уникални, всеки един предмет има лична история, история за неговото набавяне и неговото място вече в експозицията. И много държа да подчертая, че навсякъде и във всичко има частичка хумор.

разказва Емил Димитров - учител в IV ОУ "Иван Вазов

Тук е една комбинация между етнография, музей, място за почивка, защото тук човек може да седне и да си почине, защото попада в друга обстановка. Всъщност това е иновативна стая, това е иновация, защото джаджите, технологиите всеки ден остаряват, колкото и да ги гониш, не можеш да ги догониш, учениците всеки ден са в досег с тях.

допълва неговия колега Веселин Бонев

Ръководството на училището застава изцяло зад идеята и в продължение на 9 месеца ученици, родители, учители и персонал събират и подреждат експонатите в определената за целта стая.

Този кът е много важен, защото колегите понякога, четейки художествени произведения, има неща, които няма как да обяснят на децата, какво е диканя, какво е бъклица, какво е котел. Децата нямат такава идея и това е един от начините, в който могат да дойдат да говидят, да го пипнат, и така представата им ще бъде доста по-пълна.

заяви директорът на училището Бойка Сотирова

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров също беше възхитен от видяното на експозицията, дори се сети за един любопитен момент със стар телефон от казармата.

За да се свържем с гаджетата, оттука набирахме, от комутатора, и накрая се набира номерът. Вълнуващо е да видиш такава сбирка, аз не знам в музея дали има толкова стари неща, които сме виждали навремето в селата, всичките те будят едни спомени от нашето детство,за съжаление. Сегашното поколение няма къде да ги види тезци неща.

припомни градоначалникът

За в бъдеще ръководството на училището предвижда тук освен уроци, да се провеждат и родителски срещи, връчване на дипломи за основно образование и други мероприятия.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net