В Търговище се проведе мащабна възстановка по случай Освобождението на града

By 28 Януари 2018 Прочетена 2489 пъти 0
Бойното поле на "Картини от Освобождението на Ески Джумая", както се нарича настоящата инициатива, беше около Свещаровата къща и паметниците на ген. Казимир Енрот и Никола Симов-Куруто – знаменосеца на Ботевата чета Бойното поле на "Картини от Освобождението на Ески Джумая", както се нарича настоящата инициатива, беше около Свещаровата къща и паметниците на ген. Казимир Енрот и Никола Симов-Куруто – знаменосеца на Ботевата чета

В Търговище се проведе мащабна възстановка, посветена на 140-та годишнина от Освобождението на града.

Днешното събитие се организира по идея на местния патриотичен клуб "Възраждане" и в него взеха участие над 150 души от клубовете във Велики Преслав, Добрич, Шумен, Силистра, Панагюрище, Варна и Русе.

Бойното поле на "Картини от Освобождението на Ески Джумая", както се нарича настоящата инициатива, беше около Свещаровата къща и паметниците на ген. Казимир Енрот и Никола Симов-Куруто – знаменосеца на Ботевата чета.

Събитието се проведе под патронажа на кмета на Община Търговище д-р Дарин Димитров, а официални гости на събитието бяха евродепутатът Асим Адемов, областните управители на Русе и Търговище Галин Григоров и Митко Стайков, народни представители и секретарят на Общината Христалина Халачева.

Григоров отправи призив да не забравяме думите, водели в боевете освободителите ни "Мир и благоденствие по цялата българска земя!:. Той добави още, че благодарение на инициативи като днешната българската памет остава жива и се предава на идните поколения.

Програмата за празникът утре, когато е Освобождението на Търговище, предвижда тържествен ритуал по издигане на знамената, отдаване на почит пред паметника на ген. Казимир Ернрот, както и поднасяне на венци и цветя на "Морената" в кв. "Варош". По обяд ще бъде отслужена панахида в храма "Св. Успение на Пресвета Богородица", като тържествата ще завършат с празнична заря.

Сред очакваните официални лица в утрешия ден са председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и вицеконсулът на Руската федерация в Русе г-н Иван Пивоварчук.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net