Вече две години в центъра на Търговище има пиано, на което всеки желаещ може да посвири

By 28 Август 2018 Прочетена 2999 пъти 0
Фактът, че музикалният инструмент се намира в центъра на града е още една от причините да се спират много минувачи Фактът, че музикалният инструмент се намира в центъра на града е още една от причините да се спират много минувачи КИС 13

Всеки от нас е виждал уличен музикант да свири на различни инструменти. Но да свирят на пиано имат възможност единствено гражданите и гостите на град Търговище.

Всичко започва преди две години, а инициатори са млади момчета от града.

Разхождах се просто по улиците на Търговище, подочувам разни хора, които свирят у тях, явно имат такива музикални инструменти.Надявам се, че ще излязат навън и ще свирят, така ще мотивираме всички граждани.

сподели инициаторът Димитър Геров
От сутрин до вечер през лятото малки и големи сядат пред пианото, за да изсвирят нещо, или просто да усетят допира до клавишите. Най-любопитни са обаче по-малките. Но освен случайно опитващите да посвирят, има и такива които успяват.

Теодора Лавдинова е завършила оперно пеене, сега освен като изпълнител в местния женски хор, тя е и преподавател към детска школа в града.

Хората, които минават по центъра, а те са изключително много, първо те се докосват до музиката и след това и аз разбера се докосвам до тази инициатива, защото според мен изключително благородна и много чиста в идеята си. Това знаете, че не струва никакви пари нито на децата, нито на по-възрастните хора, които искат да седнат. Тук се срещнах с едно от децата, на което преподавам в детския комплекс, защото то беше заедно с баща си, който също свири на пиано, той свиреше, тя попя мъничко, естествено се заприказвахме, това е и повод за разговор, така, че момчетата и момичетата, които са в тинейджърска възраст, могат да се запознат тук, ако останат за 10 минути и да посвирят или пък да послушат някой, който свири.

казва Теодора
Фактът, че музикалният инструмент се намира в центъра на града е още една от причините да се спират много минувачи.

Това пиано тук не струва стотици хиляди, то струва някаква сума, която ние ако не съхраним и не запазим това пиано, то може да се превърне в няколко години в нещо непотребно, защото започва да свири фалшиво, когато хората блъскат по него или по някакъв друг начин изразяват настроенията си, но не като музиканти, просто вандалски. Така, че това е и моят призив, пазете го, защото не се знае даели някой друг ще направи подобен жест и ще сложи такъв музикален инструмент тук в центъра та града за без пари, така, че бъдете благодарни!

апелира Теодора
През студените зимни месеци пианото се прибира за съхранение до следващия сезон. Охранява се от видеокамери и е направена специална кабинка за него. Не се заплаща никаква такса и не напразно върху конструкцията стои и надпис "Ела, аз съм твое".

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 28 Август 2018 14:56
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net