Вземат спешни мерки срещу разпространението на африканската чума в Търговищко

By 18 Юли 2019 Прочетена 3125 пъти 0
Припомняме, че вчера бе установен първо огнище на заразата в областта Припомняме, че вчера бе установен първо огнище на заразата в областта снимка: КИС 13

Първи случай на Африканска чума по свинете е потвърдена в област Търговище.

Става дума за нерегистрирано стопанство в квартал на града, където са се отглеждали домашни прасета. От Агенцията по храните са предприети мерки за надзор с цел контролиране и ликвидиране на заболяването.

Стопанинът на фермата в понеделник сам е потърсил ветеринарните власти, след като разбрал, че 9 от животните вече са умрели.

Отидохме и вземахме проби от 2 от живите прасета, не сме аутопсирали, стопанинът каза, че е заровил умрелите прасета. Голямо притеснение в нас дойде от това, че буквално на входа на свинарника бяха кучетата и бяха заринати със сурови кокали, по всяка вероятност това е пътят на влизане на инфекцията в стопанството. Така и не разбрахме от стопанина от къде ги е вземал тези кости, свински, имаше остатъци от глава и от други кости свински, вирусът е ужасно устойчив, в месо, в труп в месни продукти.

заяви ветеринарят Пламен Грозданов
Още след установяването на заразата Областната епизотична комисия се събира за предприемане на мерки за ограничаване и ликвидиране на огнището на зараза.

Това ще рече едно голямо прасе-майка с 10 малки прасенца, които снощи до десет и половина вечерта бяха евтанизирани и загробени на територията в кв. "Въбел". Сутринта свикахме спешно епизотичната комисия, на която вземахме решение в три километровата зона, която обхваща първия епицентър на заболяването, продължават претърсванията за прасета, за да могат да се евтанизират и в 10-километровата зона започваме да вземаме кръвни проби.

категоричен бе областният управител на Търговище Митко Стайков

Всички кметове на населени места в областта са ангажирани утре до обед да издирят и да дадат информация за наличието на домашни прасета в т.нар. "задни дворове", а с решение на епизотичната комисия се контролира търговията с прасета и предвижването на месо и местни продукти в областта. Също така е разпоредено ловните дружини да представят отчет за броя на убитите и загробени от тях диви прасета, а ръководствата на големите свинекомплекси в региона да предприемат мерки за превенции срещу неразпространение на заразата в стопанствата им.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 18 Юли 2019 17:17
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net