Започва обработка на кестените в Търговище срещу вредители

By 12 Юни 2019 Прочетена 1415 пъти 0
Целта е да се ограничи влиянието на листоминиращия молец, който причинява преждевременно увяхване на листaта Целта е да се ограничи влиянието на листоминиращия молец, който причинява преждевременно увяхване на листaта снимка: КИС 13 / архив

Започва обработка на кестените в Търговище срещу вредители.

Третирането ще се проведе утре в интервала от 02:00 до 06:00 часа сутринта. Няма данни използваният препарат да е опасен за хората.

Обработката ще се извършва от специализирана фирма, с която Община Търговище има сключен договор. Ще бъдат третирани дърветата в районите на парковете "Борово око" и "Роден кът", както и на улиците "Кюстенджа", "Капитан Данаджиев", "Граф Игнатиев", "Тетевен", "Богомил" и "Васил Петлешков". Ще бъдат обхванати и кестеновите дървета в квартал "Запад 2".

Припомняме, че през миналата година Община Търговище извърши идентична обработка. В резултат на това, в определени райони бе ограничено вредното влияние на листоминиращия молец, който причинява преждевременно увяхване на листната маса на дърветата. Големият ареал на разпространение на вредителя и значителната му подвижност обаче прави борбата изключително трудна и налага прилагането на системни мерки.

За намаляване популацията на молеца Община Търговище прилага и метода за събиране и компостиране на опадалите през есента кестенови листа, за да бъдат унищожени зимуващите в тях какавиди.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net