Осъдиха русенски полицай на 3 години затвор

By 09 Март 2018 Прочетена 2098 пъти 0

Потвърдиха присъда на Окръжния съд в Русе, с която полицай е осъден на 3 години лишаване от свобода за разгласяване на информация представляваща държавна тайна.

Със своя присъда от 13 ноември миналата година Окръжен съд - Русе е признал за виновен полицай за това, че на 16 и 17 ноевмри 2016, в условията на продължавано престъпление, като служител в Първо Районно управление на МВР на длъжност Разузнавач V степен, Група "Противодействие на Криминалната престъпност", разгласил информация, представляваща държавна тайна по смисъла на закона. Става дума за план класифициран с гриф за сигурност "Поверително" относно провеждане на действия по разследването по прокурорска преписка, и свързаните с нея оперативно-издирвателни мероприятия. В решението на съда се казва, че полицаят е съобщил на трето лице за извършваните действия като информацията му станала известна по служба. За това деяние подсъдимият получил 3 години лишаване от свобода.

Той бил признат за виновен и в това, че през периода от 2 септември до 15 декември 2016 година, разгласил информация от Националния регистър на българските данни за самоличност, както и сведения за регистрация на МПС и техните собственици, което не представлява държавна тайна, но чието разгласяване е забранено със закон. За това деяние първоинстанционният съд определил наказание от 1 година лишаване от свобода.

Той получил и 2 години затвор за това, че държал боеприпаси за огнестрелни оръжия, без надлежно разрешително. Окръжният съд в Русе наложил едно общо наказание, а именно най-тежкото от тях – 3 години лишаване от свобода, което подсъдимият да изтърпи при първоначален общ режим.

Срещу присъдата е постъпил протест от Окръжна прокуратура - Русе и въззивна жалба от защитника на подсъдимия, на основание на които е образувано дело в Апелативен съд – Велико Търново. Въззивната инстанция е счела, че няма нарушения, които да доведат до отмяна на съдебния акт, поради което го потвърдила изцяло.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net