Преди изборите за ректор: Част от ръководството на ВТУ съзря политическа намеса

By 23 Април 2019 Прочетена 2492 пъти 0
На 10 юни е пренасрочен вотът за нов ректор на Великотърновския университет На 10 юни е пренасрочен вотът за нов ректор на Великотърновския университет снимка: КИС 13

На 10 юни е пренасрочен вотът за нов ректор на Великотърновския университет.

Това се налага, тъй като Студентският съвет все още не е излъчил необходимите 59 членове за Общото събрание.

Според част от ръководството на университета Студентският съвет не може да запази старите си членове в Общото събрание и трябва да излъчи нови. Това заяви заместник-ректорът чл.-кор. проф. д.ф.н. Стоян Буров.

Не могат да прехвърлят членството си в друго Общо събрание. Тяхно задължение е да проведат изборите и да изберат 59 души, които ще станат представители на студентите и докторантите в новото Общо събрание.

обясни зам.-ректорът чл.-кор. проф. д.ф.н. Стоян Буров, като уточни, че от Студентски съвет искат само частични избори, които да допълнят квотата в Общото събрание, тъй като в момента студентите са само 53. Това обаче е незаконно

С отказа на Студентския съвет да излъчи необходимите 59 членове в общото събрание, има вероятност изборите за нов ректор на Великотърновския университет да се провалят. Затова вотът е пренасрочен от 20 май на 10 юни.

От ръководството на университета смятат, че действията на Студентския съвет се подкрепят от една от партиите в управляващата коалиция.

Те се надяват с политическото участие на заместник-министъра Петър Николов да опитат да назначат служебен ректор и да продължат да раздават парите на университета на група фирми, които всички знаят с кого са свързани, но това вече е работа на прокуратурата, не е моя.

заяви проф. дин Милко Палангурски.

Ако до края на юли не се проведат легитимни избори, министърът на образованието ще назначи служебен ректор, който трябва да организира нов вот в рамките на 6 месеца.

Цялата пресконференция на Инициативния комитет, издигащ проф. д-р Христо Бонджолов за ректор на Великотърновския университет може да видите ТУК!!!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 23 Април 2019 21:06
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net