Великотърновският университет отбеляза своя патронен празник

By 13 Май 2019 Прочетена 1747 пъти 0
От 2000-та година насам Патронният празник на Великотърновския университет започва да се чества на 11 май - Ден на светите равноапостоли Кирил и Методий От 2000-та година насам Патронният празник на Великотърновския университет започва да се чества на 11 май - Ден на светите равноапостоли Кирил и Методий снимка: КИС 13

Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий" отбеляза своя патронен празник.

От 2000-та година насам Патронният празник на Великотърновския университет започва да се чества на 11 май - Ден на светите равноапостоли Кирил и Методий.

Тържеството в двора на висшето училище започна с изнасяне на Патронната икона от ректорския кабинет. Тя е умалена реплика на иконата Св. Кирил и Методий, просветители български от царския ред на иконостаса на Рилския манастир. Иконографията на патронната икона е нетрадиционна – Кирил и Методий са изобразени като архийереи.

Тържествено слово по случай празника произнесе ректорът на висшето училище - проф. д-р Христо Бонджолов.

От създаването си до днес Великотърновският университет се развива в контекста на традицията на блестящата Търновска книжовна школа. В момента във висшето училище се обучават 11 312 студенти от България и чужбина в трите степени на обучение – бакалавър, магистър и доктор. За новата учебна 2019/2020 г. вече са се записали или запазили място в любима специалност близо 700 кандидат-студенти.

Академично слово за светите братя Кирил и Методий и за развитието на Великотърновския университет произнесе проф. д-р Радослав Радев - председател на Общото събрание.

Приветствие от името на възпитаниците на випуск̓ 1992 Българска филология по случай патронния празник отправи Анастасия Антонова, която е от три поколения възпитаници на Великотърновския университет.

Кметът на Община Велико Търново Даниел Панов получи Почетния знак на Ректора за своя изключителен принос за издигане и утвърждаване на името и авторитета на Великотърновския университет.

Пълен запис от тържествената церемония по случай патронния празник на Великотърновския университет може да видите ТУК!!!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 13 Май 2019 16:09
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net