Депутатите смъкнаха окончателно партийната субсидия на 1 лев

By 04 Юли 2019 Прочетена 2228 пъти 0
По време на дебатите срещу драстичното намаляване на субсидията се обявиха от БСП По време на дебатите срещу драстичното намаляване на субсидията се обявиха от БСП снимка: БГНЕС

Партийната субсидия става 1 лев на глас. Депутатите одобриха намаляване на държавното финансиране на политическите субекти, като досега за получен глас те получаваха по 11 лева.

Предложението бе внесено от Министерски съвет, а в зала бе подкрепено от 119 народни представители, 71 бяха против, а 16 се въздържаха.

По време на дебатите, срещу драстичното намаляване на субсидията се обявиха от БСП. От БСП смятат, че с 1 лв. субсидия умишлено се пуска бизнесът в политическия живот.

От ДПС изразиха несъгласието си с намаляването на субсидията, тъй като партиите трудно щели да финансират кампаниите си по време на избори. Затова те направиха предложение да се премахне субсидията и партиите да получават дарения от физически и юридически лица.

До края на годината от държавния бюджет ще бъдат спестени разходи за политическите партии в размер на 14,6 милиона лева, заяви председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова.

За орязването на държавното финансиране гласуваха всички присъстващи депутати от ГЕРБ и "Воля". 15 души от групата на ДПС също дадоха подкрепата си за предложение, като само 1 депутат от движението гласува против. От Обединени патриоти 7 народни представители гласуваха "За", 1 беше "Против" и 15 се въздържаха.

Предстои депутатите да решат за т.нар. отворено финансиране, което предвижда партиите и коалициите да получават средства от юридически лица.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net