Днес се навършват три години от трагедията в Хитрино

By 10 Декември 2019 Прочетена 2261 пъти 0
На 10 декември 2016, товарна влакова композиция дерайлира в центъра на селото, при което се взриви вагон-цистерна На 10 декември 2016, товарна влакова композиция дерайлира в центъра на селото, при което се взриви вагон-цистерна снимка: МВР

Днес се навършват три години от трагедията в Хитрино.

На 10 декември 2016, товарна влакова композиция дерайлира в центъра на селото, при което се взриви вагон-цистерна. В резултат на инцидента загинаха 7 души, 29 бяха ранени, а над 20 сгради бяха разрушени. Жителите на Хитрино бяха евакуирани, за да бъде осигурена тяхната безопасност при разчистването на авариралите цистерни. Повечето от тях бяха настанени при свои близки в региона, а 14 души - в кризисен център в Шумен. Имотите на гражданите или по-точно техните останки се охраняваха от жандармерията. Хората останали без дом получиха на първо време еднократна финансова помощ в размер на 325 лева. На мястото на инцидента се отзовават 200 пожарникари, спасители и полицаи за овладяване на ситуацията. Работят 22 пожарни екипа от 6 области.


Три години след катастрофата в Хитрино вече има 23 нови къщи, построени на мястото на съборените сгради. Делото Хитрино за влаковата катастрофа пък все още продължава. В хода на заседанията стана ясно, че контактната мрежа не е причина за въпламеняването на изтеклия газ. Другият извод, който правят експертите е, че източникът на запалването е горяща печка близо до железопътните линии.

Като обвиняеми са привлечени машинистите на влака, тъй като има данни, че са влезли с прекалено висока скорост в Хитрино и така са предизвикали дерайлиране на цистерните.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 10 Декември 2019 18:09
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net