Фермери заплашиха с гражданско неподчинение ако не спре избиването на животните им

By 20 Април 2016 Прочетена 1191 пъти 0

Стотина фермери от южна България излязоха на протест срещу бездействието на държавата за ограничаване на разпространението на опасната болест по добитъка нодуларен дерматит.

Те отправиха ултиматум до министъра на земеделието Десислава Танева с искане да се спре незабавно избиването на животни. Житвотновъдите настояват и за дисциплинарното уволнение на шефа на Агенцията по безопасност на храните.

Фермерите искат справедливо компенсиране за избитите животни, като се вземат предвид пропуснатите ползи. Те заплашиха, че ако не бъдат изпълнени исканията им, ще преминат към гражданско неподчинение. 

Междувременно премиерът Бойко Борисов обяви, че започва масово пръскане срещу комари и насекоми за пресичане на разпространението на болестта. За всички дейности по справяне с последствията от заразата са отпуснати близо 15 милиона лева. Допълнително ще бъдат похарчени още над 5 милиона за ваксини.

Засега в три области на страната има регистрирани 13 огнища на болестта заразен нодуларен дерматит по едрите преживни животни, като има съмнение за още едно. Хуманно са евтаназирани над 500 животни.  

В Турция и Гърция болестта е от няколко години. Там огнищата на зараза са над 1000.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net