Как буквите ни са превърнати в музей - историята на "Дворът на кирлицата"

By 03 Септември 2018 Прочетена 3978 пъти 0
За отбелязване е, че "Дворът на кирилицата" не е създаден и финансиран от държавна институция, а от един арменец, който е избрал да живее в България За отбелязване е, че "Дворът на кирилицата" не е създаден и финансиран от държавна институция, а от един арменец, който е избрал да живее в България КИС 13

"Двор на кирилицата" в Първата столица на Българската държава – град Плиска. Нарекли са го и е направен по повод 1150 годишнината от покръстването на българите в православната християнска вяра.

За отбелязване е, че този "Двор на кирилицата" и нейната история не е създаден и финансиран от държавна институция, а от един арменец, който е избрал да живее в България. Обича страната ни и знае много за нейната история. Карен Алексанян с лични средства купува около 8000 декара земя и върху нищото с помощта на строители, архитекти, наши и чужди художници, и специалисти осъществява идеята си. И сега това място се превръща в необикновено, посещавано от различни хора, които са писали и пишат на кирилица, прекланят се пред създателите й - двамата братя Кирил и Методий, както и пред техните ученици.

Трябва да ви кажа това, че съм впечатлен първо от начина, по който е изградено всичко това, честно казано не очаквах такова нещо, фигурите с написаното, аз наистина за пръв път идвам тука. Просто е впечатляващо, трябва да ви кажа, че и на други места съм бил от подобен характер, но тук наистина е пипнато сериозно, вероятно и доста средства са вложени като гледам, в което няма нищо лошо. Малко или много се топим и ако ги няма тези неща, просто ще станем, ще се превърнем в едни безотечественици, затова е много важно да има такива места.

споделя Боян Клисуров - посетител от Пловдив
"Дворът на кирилицата" спокойно може да се нарече и "Комплекс", защото е изграден с две пространства и една "Алея на писателите", която се намира близо до крепостта. Веднага след входа на "Двора на кирилицата" се виждат буквите, всяка от които е висока над 2 метра. Изработени са от 12 арменски скулптора и транспортирани до България с 2 големи камиона.

По идея на собственика, майсторите са вплели символика във всяка буквичка, на П-то ще видите пауните, на Л-то лястовичката и лозата, И-то е съюзът между думите, С-то е слънцето, К-то са камбаните и така, идеята е във вашата разходка вие непосредствено да откриете символиката на всяка една буквичка. Буквичките са направени от камък, който се казва арменска пясъчна туфа и цветът, който виждате е този естествен цвят. Виждате на паметника "Хачкар" буквичката Я зад мен, отчасти черно оцветяване, това не е ефект, който ние сме създали, това се е получило при придобиването на самия камък. Зад мен виждате фигурите на Кирил и Методи, знаете кои са те, създатели на буквите, а зад тях ние сме поставили символът на християнството, в случая 12 метров железен кръст. При нас Борис е на почит, знаете, той е главният "виновник" за пренасянето на нашата азбука – глаголицата от учениците на Кирил и Методи – Климент, Наум и Ангеларий. Арменците имат такъв обичай, нашият собственик е арменец, съответно арменците имат такъв обичай, да поставят в чест на нещо точно такъв тип паметници под формата на каменни кръстове.

разказва екскурзоводът Галина Гочева

Всичките букви са 30 на брой, Кирилските ни букви, не са по азбучен ред, защото първите 6 изписват Плиска, а другите вече са наредени на произволен принцип. Трябва
да се обърне внимание на тях, че почти на всяка една има определена символика,
не са само букви, примерно на П-то са пауни, на Л-то лястовица и лоза, С-то е
слънцето, идеята ни е непосредствено посетителите, когато дойдат, да ги
разгадават сами, за да им бъде интересно. Имаме параклисче, което е посветено на Св. Цар Борис I Покръстител, той е и осветен, посетителите могат да запалят по една свещичка за здраве.

допълва екскурзоводът Живко Георгиев
Картинната галерия е разположена в голямо помещение от зидан камък и наподобява стила от онова време. Тук са разкани с образи най-важните моменти от събитията, свързани с покръстването на българите, създаването и приемането на кирилицата от славянския свят.

Трима художника са нарисували нашите картини, доц. Иван Узунов от Великотърновския университет, катедра "Живопис" преподава, Валентин Гулешев от град Търговище и Михаела Михайлова от София. В крепостта восъчните фигури са изработени от наш български автор, казва се Борис Борисов, а буквите в Трявна са изработени от наш български автор, казва се уста Дарин Божков. Много голямо впечатление им правят тези букви, които са на дървени пана в крепостта, понеже много рядко може да се срещнат такива големи букви и да се изложени като дървени пана. Снимат се, много им се радват, интересът е доста голям относно фигурите, понеже придобиват някаква представа какво са представлявали навремето, как са били облечени.

разказва още Живко Георгиев
Алеята на писателите ще съдържа 80 бюста на творци, които са използвали кирилицата в творчеството си, творци, които са чест и гордост за своите националните култури, вървейки по тази алея, посетителите ще узнаят повече за историята на народите, писали и пишещи на кирилица. Под всяка фигура ще има шепа пръст от родната земя на твореца. Алеята постепенно ще се запълва, като освен вече поставените бюстове, тук могат да се видят и авторите, чиито паметници предстои да бъдат открити в най-скоро време.

"Дворът на кирилицата" вече три години представя и ще продължи да показва съществуването на Кирилицата от момента на нейното създаване до превръщането ѝ от Паисий в завет към днешните поколения: "Българино, знай своя род и език!".

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net