Въвеждат по-строги мерки за биосигурност в животновъдните обекти в област Шумен

By 17 Октомври 2019 Прочетена 1185 пъти 0
Това предвиждат изменения в сега действащата наредба заради африканската чума по свинете Това предвиждат изменения в сега действащата наредба заради африканската чума по свинете снимка: БГНЕС

Въвеждат нови мерки за по-висока биосигурност в животновъдните обекти в област Шумен.

Това предвиждат изменения в сега действащата наредба, заради африканската чума по свинете.

Разработени са допълнителни изисквания при отглеждане на свинете в личните стопанства, фамилните и индустриалните ферми, за да се намалят рисковете от проникване и разпространение на заболяването.

Във фамилните ферми ще могат да се отглеждат до 10 свине майки с мамлките им, но не повече от 200 броя свине общо. Необходимо да обособят ограждения за биологична сигурност, както и осигуряване на постоянен достъп до вода, място за съхранение и обеззаразяване на тор и място или съоръжение за дезинфекция.

Част от животновъдите все още се опитват да се възстановят след унищожаването на близо 130 000 прасета в различни комплекси в Северна България, заяви д-р Полина Хаджистоева от Асоциация на свиневъдите в България.

Нови мерки за по-висока биосигурност са пуболикувани на сайта на Министерство на земеделието, храните и горите за обществено обсъждане.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net