С тържествена заря-проверка Бяла отбеляза 143 години от Освобождението си /ВИДЕО/

By 03 Март 2020 Прочетена 1940 пъти 0

Тържествена заря-проверка по повод 143-та годишнина от Освобождението на град Бяла и 142 години от Освобождението на България от Османско владичество се състоя вчера в Бяла.

Сред официалните гости на церемонията на площад "Екзарх Йосиф Първи", бяха президентът /2012 - 2017/ Росен Плевнелиев, заместник-областният управител Валентин Колев и народни представители.

В началото на церемонията бяха положени венци пред Паметника на загиналите във войните герои. По случай празника, слово произнесе кметът на Бяла Димитър Славов. Бяла изиграва важна роля в хода на Освободителната война и е вторият освободен град в България, напомни градоначалникът.


Краят на Руско-турската освободителна война е символ на възкресяването на българската държавност и на завръщането на България на световната политическа сцена. В словото си президентът Росен Плевнелиев заяви, че бъдещето се гради от смелите и последователните върху научените от историята уроци, които са предавани на младите.

В този ден споменаваме загиналите руски войни и български опълченци дали живота си за достойно бъдеще на идните поколения. Поздравително слово произнесе и аташето на Генералното консулство на Русия в Русе Владимир Токтаев.


Церемонията за Трети март продължи с тържествена вечерна проверка и отдаване на почест към Освободителите и създателите на българската държава от представителни блокове на Националния военен университет "Васил Левски" - Велико Търново.

Церемонията завърши с празнична заря.

Пълен запис от тържествената заря-проверка може да видите на този ЛИНК!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Вторник, 03 Март 2020 18:03
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net