Върховният касационен съд отмени намалената присъда за убийството на Алекс от Бяла

By 08 Октомври 2019 Прочетена 2321 пъти 0
Припомняме, че със свое решение Апелативният съд във Велико Търново намали присъдата на обвиняемия от 20 на 3 години затвор Припомняме, че със свое решение Апелативният съд във Велико Търново намали присъдата на обвиняемия от 20 на 3 години затвор снимка: КИС 13

Върховният касационен съд отмени решението на Апелативен съд – Велико Търново за убийството на Алекс в Бяла и върна делото за ново разглеждане от друг състав на съда.

Припомняме, че с присъда на Окръжен съд – Русе подсъдимият Валентин Маринов е признат за виновен в това, че на 08 юли 2017 в Бяла умишлено е умъртвил 18-годишния Алекс, като деянието е извършено по хулигански подбуди, поради което е осъден на 20 години лишаване от свобода, както и да заплати на гражданските ищци по 100 000 лева обезщетение за причинените неимуществени вреди.

След това с въззивно решение Апелативният съд във Велико Търново изменя присъдата, като преквалифицира деянието на подсъдимия и го признава за виновен в това, че вследствие на умишлено нанесена лека телесна повреда, по непредпазливост е причинил смъртта на Алекс. По този начин Съдът намалява наложеното наказание от 20 на 3 години.

Делото стига до Върховният касационен съд, който приема протеста и жалбите на частните обвинители за основателни. Върховните съдии констатират, че Апелативният съд само е отбелязал декларативно, че не са налице "доказателства по делото подсъдимият да е желаел или да е допускал настъпването на по-тежкия резултат – черепно-мозъчната травма, а още по-малко смъртта на пострадалия", но не е изложил никакви съображения.

Затова делото е върнато за ново разглеждане от друг състав на Апелативния съд. Решението на ВКС е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net