Мая Манолова готова да подаде оставка заради обвинения около Закона за личната помощ

By 21 Юни 2018 Прочетена 1338 пъти 0

Омбудсманът Мая Манолова е готова да подаде оставка, за да бъдат решени проблемите на майките.

Тя коментира провелото се заседание на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания, на което представи Закона за личната помощ. Проектът беше разкритикуван от Националните представителни организация и синдикатите.

Според Мая Манолова критиките на всички, които твърдят, че законодателната инициатива е с цел постигане на високо доверие в институцията на омбудсмана и краткосрочни политически цели са неоснователни. Затова тя е готова да си подаде оставката, ако бъдат решени проблемите на майките на деца с увреждания.

"Предлагам добронамерена размяна на всички, които са разтревожени от високото доверие в мен и институцията и смятат, че това е проблемът. Предлагам срещу моята оставка те да заявят реална подкрепа и да осигурят гласуване в парламента на законите, които решават проблемите на майките и на хората с увреждания – за личната помощ, за социалните услуги и за хората с увреждания. Освен това и два други закона, които уж се подкрепят от всички, които застанаха срещу майките, а именно Законът за частния фалит и за свръх правомощията на банките. В момента, в който осигуря тази подкрепа и се гласуват тези проекти, аз си подавам оставката", коментира Манолова.

Омбудсманът смята, че сегашната ситуация разделя хората с увреждания.

"От 169 млн. лева, които се харчат за чужда помощ и за асистентски услуги, реално асистентски услуги, по данни на социалното министерство, се предоставят на 11 508 души. За останалите се дават по едни 90 лева, които не стигат за нищо. Тези пари не се харчат целесъобразно, не се харчат честно, не се харчат справедливо", категоричен бе омбудсманът.

Мая Манолова заяви, че ще продължава да подкрепя майките докато не бъдат приети трите закона за личната помощ, социалните услуги и хората с увреждания.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net