Отбелязваме 8 март - Международният ден на жената

By 08 Март 2023 Прочетена 925 пъти 0
Отбелязваме 8 март - Международният ден на жената Отбелязваме 8 март - Международният ден на жената

Международният ден на жената се празнува всяка година на 8 март.

Това е ден за международно признание на икономическите, политическите и обществени постижения на жените.

Започнал като политическо събитие на социалистите, празникът постепенно става част от културата на много страни (и особено в Източна Европа – в бившия СССР и бившия съветски блок). В някои страни (като нашата, например) денят е изгубил политическата си окраска и става просто повод да изразим своята симпатия и внимание към жените около нас.

Идеята за създаване на международен ден на жената се появява след бурната индустриализация и икономическа експанзия в началото на 20 век, която поражда масово обедняване и поради това – протести за подобряване условията на труд. Календарната дата се свързва с първата масова проява на жени работнички, състояла се на 8 март 1857 г. в Ню Йорк.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Жените от шивашки и текстилни предприятия излизат на протест против изключително тежките условия на труд и ниските заплати. Работничките са брутално атакувани и разпръснати от полицията.

Две години по-късно, на същия месец, тези жени създават своя първи работнически синдикат.

8 март е денят, в който ние, жените днес, си припомняме и почитаме всички онези наши сестри в миналото, които проправяха пътя ни дотук – да сме независими финансово, да имаме равни права спрямо мъжете във всяка сфера на живота. 

Денят на жената у нас започва да се празнува след преврата на 9 септември 1944 г. с идването на власт на Българската комунистическа партия. С времето 8 март скъсва връзките с комунистическото си минало и се превръща в истински празник за обичани дами, майки, баби, сестри и т.н.

В над 25 страни по света Международният ден на жената е обявен за официален празник.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 08 Март 2023 15:59
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net