Откриха уран във водата в старозагорското село Казанка

By 19 Март 2018 Прочетена 1202 пъти 0

Заради открит естествен уран, забраниха пиенето и готвене с водата в старозагорското село Казанка. 

Жителите му са силно притеснени от наличието на наднормено количество, което беше открито след анализи в лаборатория на Института за ядрени изследвания към Българската академия на науките.

От Регионалната здравна инспекция в Стара Загора увериха, че няма опасност за населението, но заради химическата токсичност на елемента, снабдяването с вода в селото ще става с водоноски.

Жителите на селото изразиха съмнения, че водата им може да е замърсена от намиращия се в близост военен полигон "Змеево". От своя страна началникът на полигона полк. Евгени Гинев заяви, че няма как те да са причинител на замърсяването.

"Искам да уверя жителите на село Казанка, че на полигона не се изпитват боеприпаси, които съдържат радиоактивни елементи, включително и уран. И няма опасност по какъвто и да е начин от изпитанията, които се провеждат на него, да бъде замърсена водата, която използва селото", категоричен бе полк. Гинев.

Взети са нови проби от двата водоизточника на селото. Те ще бъдат изпратени за изследвания в Националния център по радиобиология. Очаква се те да бъдат готови до 30-40 дни.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net