Приеха държавния бюджет за 2018, БСП го дава на Конституционния съд

By 01 Декември 2017 Прочетена 1596 пъти 0

След двудневен маратон, депутатите приеха окончателно на второ четене Държавния бюджет за следващата година. Това стана снощи около 23:00 часа.

Заложените приходи са за 23 515 000 000 лева, а разходите възлизат на 24 178 000 000 милиона лева. Дефицитът през следващата година ще бъде малко над 660 милиона лева.

БСП излязоха с изявление днес, от което става ясно, че ще сезират Конституционния съд заради нарушена процедура по приемането му. Повод за решението е предложението на народния представител Васил Антонов за отпускане на над 1 000 000 лева за храм-паметника "Александър Невски" и Зографския манастир. То бе прието, а после отхвърлено при окончателното гласуване на бюджета снощи.

"Правим това с ясното разбиране да се противопоставим на поредния опит за неглижиране на Народното събрание. Това се превръща в политика от страна на ГЕРБ. Беше ни обяснено, че цялата процедура по обсъждане на бюджета няма никакъв смисъл, защото вече един път Министерски съвет е предложил и не можело да стават промени в нея. Властта в България произтича от българския народ и от там от българското Народно събрание", заяви народният представител от БСП Жельо Бойчев.

От ГЕРБ обаче смятат, че този ход на БСП е популизъм. Менда Стоянова заяви още, че мястото, където се извършва промяна в законите е в комисиите.

"Депутатите, които са членове на Комисията по бюджет и финанси не знаеха за какво става дума. Видите ли, айде за 1 минута на крак, в пленарна зала, на базата на един сгрешен глас, можем да правим промени от такъв калибър. Така не се прави, процедурата трябва да се спазва. Наистина случаят се ползва за див популизъм", каза в отговор Менда Стоянова.

Именно в комисиите  бе изработено и в последстие прието предложение за отпускане на допълнителни 398 000 лева за издръжка на Рилския манастир.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net