Вдигат разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024

By 09 Януари 2018 Прочетена 1332 пъти 0

Председателството на Съвета на Европейския съюз в контекста на общата политика за сигурност и отбрана е голяма отговорност, но предоставя значителни възможности на България в няколко важни направления.

Това каза президентът Румен Радев след заседанието на Консултативния съвет за национална сигурност, което се проведе днес. Според него, трябва да се върви към пълноценна интеграция на българските въоръжени сили в европейските процеси по консолидиране на отбранителната индустрия. В тази връзка той заяви още, че засиленото отбранително сътрудничество е много важно за укрепването на сигурността на целия регион.

"От съществена важност е в качеството си на председател на Съвета на Европейския съюз да покажем, че ние можем да изпълняваме ефективно тази роля, затова трябва да покажем, че ние планираме нашата отбранителна политика по европейски образец – всеобхватно и дългосрочно.", изтъкна Румен Радев.

Планирането на отбранителната политика изисква и програма за рершаване на проблемите на Българската армия и след 2024 година, смята също така държавният глава.

"Предвид динамичната среда за сигурност, предвид състоянието на въоръжените сили, стигнахме до консенсус, че планът за нарастване и повишаване на разходите за отбрана на 2% от БВП до 2024 година, остава открит и трябва да бъде прегледан и надграждан, така че България да преследва развитието на адекватни отбранителни способности на съвета за сигурност", заяви Румен Радев.

Президентът направи и конкретни предложения към изпълнителната власт за развитието на отбранителните способности на въоръжените сили на България.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net