Симеон Славчев, "БСП за България" - Разград: Не е справедливо хората да плащат висока цена за вода, 70% от която се губи по мрежата

Водачът на листата на коалиция "БСП за България" в Разград Симеон Славчев, се срещна с директора на ВиК - Разград Стоян Иванов Водачът на листата на коалиция "БСП за България" в Разград Симеон Славчев, се срещна с директора на ВиК - Разград Стоян Иванов снимка: БСП за България

Водачът на листата на коалиция "БСП за България" в Разград Симеон Славчев, се срещна с директора на ВиК - Разград Стоян Иванов, за да обсъдят важни проблеми, свързани с водоснабдяването и пречистването на водата в Разград и региона, както и да потърсят заедно ефективни и дългосрочни решения.

Не може да се работи на парче, изисква се координация между всички институции и коренно различен модел на управление на водните ресурси в страната. За да се решат тези проблеми ще инициирам в Народното събрание съответните законодателни промени, които ще гарантират устойчивото решение на проблема с водоснабдяването и пречистването на водата не само в област Разград, но и в цялата страна.

каза Славчев по време на срещата

Двамата обсъдиха забавения с години закон за ВиК, чието изготвяне и приемане е належащо и чакано от всички ВиК дружества в страната. Цялостна реформа на ВиК отрасъла трябва да се случи скоро и да залегне в Плана за възстановяване и устойчивост при пълен консенсус и координация между всички ангажирани в сектора институции.

Симеон Славчев подчерта, че до този момент липсва конструктивен диалог и поемане на отговорност от страна на институциите и това води до загуби на европейски средства, които са от съществено значение за модернизиране и подмяна на крайно амортизираната ВиК мрежа.

Наложителни са промени в действащите закони за водите и закон за ВиК услугите, в частта за тарифите и условията на консолидация. Наложителна е обща държавна стратегия, която да вкара ред в нормативната база, в ценообразуването и да се структурира добре обоснована политика за социална солидарност и т.нар. „водни помощи“ за бедните, за която ние от коалиция "БСП за България" от години настояваме. В спешен порядък ще изготвим закон за ВиК, който ще подложим на широко обществено обсъждане с всички заинтересовани страни и на тази база ще го внесем за гласуване в Народното събрание.

каза Симеон Славчев

Той изтъкна, че цената на водата в Разград е най-висока за страната, а мрежата е крайно амортизирана, което налага спешната и подмяна. Установените загуби по мрежата са около 70%, което се плаща от хората и е крайно несправедливо.

Това е и основната причина водачът на листата на коалиция "БСП за България" Симеон Славчев, да инициира срещата с директора на ВиК - Разград и да се търси трайно решение на проблема.

След срещата стана ясно, че изграждането на по-голяма и високотехнологична пречиствателна станция ще разреши трайно проблемите с качеството на водата и неприятните миризми, които често усещат разградчани. Славчев предложи ВиК - Разград да внедри нова и модерна технология в градската пречиствателна станция, която ще е в пъти по-ефективна и с по-ниски експлоатационни разходи.

Намирането на източници за финансирането на тези амбициозни инициативи е сериозно предизвикателство, което повдигна въпроса за консолидация. Интегрираното и координирано управление на водните ресурси е единственото решение за областта, а и за разрешаването на проблемите във ВиК отрасъла в цялата страна.

каза още Симеон Славчев

Според него, повишаването на контрола във ВиК отрасъла е от изключителна важност и създаването на комисии за мониторинг на ефективността на работата на дружествата и институциите е крайно необходимо.

Не може решенията на проблемите да се вменяват само на ВиК дружествата, а държавата да не съдейства.

Създадени са асоциации, ВиК холдинг, има програми и механизми за финансиране, а регионът страда от амортизирана мрежа и плаща за ненужни загуби на този все по-ценен ресурс.

каза водачът на листата на коалиция "БСП за България" в Разград Симеон Славчев

В хода на конструктивен диалог стана ясно, че първоизточникът на проблемите в региона се крие в нормативната уредба за ВиК отрасъла.

Законът за ВиК се бави от 2001 година, Законът за водите също има много слаби места и противоречия, много от наредбите и препоръките не се спазват, а други са написани неясно или с липса на аргументация.

В Разград има над 1500 км. водопроводна мрежа и според предписанията на КЕВР отдавна е належащо да бъдат подменени. Отделно са налице и оперативни разходи, които са непосилни за ВиК - Разград.

Според Славчев е необходимия ресурс, за да се подмени цялата ВиК мрежа е около 30-40 млн. лв. и се ангажира в диалог с всички отговорни институции да се подсигурят тези средства, за да може в рамките на няколко години да се подмени цялата ВиК инфраструктура на Разград.

Симеон Славчев предлага да се въведе термина "водно бедни" по примера на въведения вече термин "енергийно бедни". Според него трябва да има компенсаторен механизъм, който да се определя на база бизнес план на дружеството и социалната поносимост да се поеме от социалното министерство.

Славчев предложи водата за битови нужди да се разглежда като стока от първа необходимост, което предполага да има социални помощи за нея, съгласно Закона за социално подпомагане.

Според водача на листата на коалиция "БСП за България" в област Разград трябва да има единна рамка и механизми, които да влязат в сила и да функционират взаимосвързано, а не поотделно и се ангажира да съдейства за тяхното прилагане, защото потърпевши са жителите на Разград.

Не трябва да правим политика с водата на хората, трябва да направим политика за осигуряване на качествени и модерни ВиК услуги на приемлива цена. С това категорично се ангажирам.

обобщи Симеон Славчев

ПЛАТЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net