ПЛЮС + : МВР разби огромна наркооранжерия в Търговище

By 12 Август 2021 Прочетена 3528 пъти 0

Специализираната полицейска операция е проведена на 11 август от служители на ГД "Национална полиция" и колегите им от областните дирекции в Шумен и Търговище, под надзора на окръжната прокуратура в Търговище.

Действията започнали преди повече от месец след получена информация за нерегламентирана дейност по отглеждане на конопени растения на двама мъже от Шумен. Криминалисти започнали да наблюдават масивна двуетажна постройка в Търговище. Данните от сигнала се потвърдили, като в рамките на наблюдението бил установен мъж, който често посещавал обекта.

В ранните часове на 11 август криминалисти от ГДНП, Търговище и Шумен пристъпили към целенасочени действия по проверка на помещенията в сградата. Служители на сектор "Специализирани тактически действия" при ОДМВР - Шумен задържали двама мъже, на 38 и на 40 години от Шумен, и 48-годишна жена от Велики Преслав при влизането им в халета в  масивната постройка в покрайнините на Търговище. Малко след това на място пристигнали двама 40-годишни мъже от Велики Преслав и 37-годишен мъж от Търговище, които също са задържани.


Открити са шест огромни помещения за отглеждане на марихуана, разположени в двуетажната промишлена сграда.  В четири от тях се полагали грижи за над 7000 саксии, засадени с растения от рода на конопа, част от тях под формата на разсад, останалите - в различен стадий на развитие и зрялост. Всички помещения били оборудвани с високотехнологични лампи, системи за климатизация, вентилация, контрол на влажността на въздуха и температурата. За растежа на насажденията били ползвани обогатена почва и препарати за стимулирането им. Иззети са близо 42 кг суха тревиста маса, която при направения полеви наркотест реагирала на марихуана. На първия етаж в сградата било обособено помещение за сушене на зелената листна маса с оборудване за дробене на конопените растения. Всички системи се поддържали от мощен дизелов електрогенератор за производство на електричество, захранван с гориво от големи съдове.

Според криминалисти плантацията в Търговище е най-добре оборудваната и с най-голям брой растения от рода на конопа, на която са попадали служителите на реда в областта. Благодарение на добре планираната и успешна спецоперация до пазара не е стигнало огромно количество от високорисковото наркотично вещество.

Извършени са множество процесуално-следствени действия за документиране на престъпната дейност, между които претърсвания в обитавани от задържаните имоти и ползваните от тях автомобили. В двама от тях са открити наркотични вещества и голяма сума пари. Действията по разследването се осъществяват  и към момента.

Работата по образуваното досъдебно производство за производство и държане на високорискови наркотични вещества, предназначени за разпространение продължава под надзора на прокурор от Окръжна прокуратура - Търговище.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 12 Август 2021 14:57
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net