2 години затвор за мъж от Бяла, шофирал след употреба на три вида наркотици и алкохол

By 10 Май 2023 Прочетена 1351 пъти 0
2 години затвор за мъж от Бяла, шофирал след употреба на три вида наркотици и алкохол 2 години затвор за мъж от Бяла, шофирал след употреба на три вида наркотици и алкохол снимката е илюстративна

Присъдата на Районен съд – Бяла, с която А. С. беше осъден на лишаване от свобода за срок от 2 години, глоба в размер на 1200 лв. и 5 години лишаване от правоуправление, бе потвърдена от по-горната инстанция и влезе в законна сила.

Подсъдимият вече е бил осъждан веднъж през 2020 г. отново за управление на МПС след употреба на наркотични вещества (кокаин). Тогава му е било наложено наказание 10 месеца лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок и 10 месеца лишаване от право да управлява МПС.

През този изпитателен срок на 26 януари 2022 г. А. С. отново извършил същото деяние.

Около 17:25 часа се движил с управлявания от него "Мерцедес Ц200 ЦДИ" по улиците на гр. Бяла. Видял полицейски патрул и се притеснил, защото бил употребил три вида наркотик.

Спрял рязко и обърнал посоката на движение. Въпреки подадения му звуков и светлинен сигнал, той не отбил, а започнал рисково да управлява автомобила, застрашавайки живота и здравето на останалите участници в движението.

Преминал през няколко улици и се блъснал в бетонна ограда на ул. "11-ти декември". Полицейските служители, които го следвали неотлъчно, му извършили проверка, при която им направило впечатление, че лъха на алкохол и се държи неадекватно и агресивно.

Техническите средства констатирали 0,83 на хиляда концентрация на алкохол и положителен резултат за употреба на кокаин и метамфетамин.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

 

Подсъдимият бил отведен във ФСМП – Бяла, където дал кръв и урина за изследване. Токсикохимичната експертиза впоследствие установила, че в кръвната му проба е имало метамфетамин и 0,15 на хиляда концентрация на алкохол, а в пробата му от урина – наличие на амфетамин, метамфетамин и кокаин.

А. С. признал вината си пред състав на Районен съд – Бяла и поискал съкратено производство, при което съгласно чл.58а от Наказателния кодекс съдът е длъжен да намали наказанието с 1/3.

Първоначално определените 3 години лишаване от свобода са били намалени с 1/3 и на А. С. са били наложени наказания лишаване от свобода за срок от 2 години при първоначален строг режим, глоба в размер на 1200 лв. и лишаване от право да управлява МПС за срок от 5 години. Приспаднато е било времето, през което е бил задържан, считано от 10.10.2022 г. Било е приведено в изпълнение и наказанието от 10 месеца лишаване от свобода по условната присъда също при строг режим.

Подсъдимият счел наложените му наказания за явно несправедливи и поискал от второинстанционния съд да ги намали.

Тричленният съдебен състав е констатирал, че Районен съд – Бяла правилно е отчел както смекчаващите (признание на вината и изразено съжаление), така и отегчаващите (лоши характеристични данни и 67 наказания за нарушения на ЗДвП) отговорността обстоятелства.

Според въззивните магистрати, наложените от първата инстанция наказания в размер около средния предвиден от закона са законосъобразни и справедливи, а намаляването им би било проява на неоправдано снизхождение към подсъдимия, с което не биха се постигнали целите на наказанието, насочени към коригиране поведението на А. С. като водач на МПС.

След потвърждаването от Окръжния съд, присъдата на Районен съд – Бяла вече е в законна сила.

 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 10 Май 2023 17:25
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net