Цистерна с газ дерайлира тази сутрин на гара Бяла (ВИДЕО + ПОДРОБНОСТИ)

By 20 Януари 2018 Прочетена 2103 пъти 0

Цистерна, пълна с 40 тона втечнен газ, дерайлира на гара Бяла.

Композицията е на "Булмаркет", станала печално известна с трагедията в Хитрино.

При инцидента няма пострадали хора или изтичане на газ, и опасност за населението, съобщава БГНЕС

Композицията се е движила от Русе към депото на фирмата край Бяла. Малко след 09:30 часа последната цистерна е излязла от релсите заради задействане на системата за предотвратяване на инциденти при маневра назад. Когато влакът не спре, се включва въпросната вагоноизхвърлячка, която пречи на по-нататъшното движение по релсите.

Машинистите не са спазили затворен маневрен сигнал и цистерната дерайлира чрез вагоноизхвърлячката на около 2 метра, обясни началникът на гара Бяла Живко Николаев. От релсите излизат задните колела, а предната част на цистерната остават на релсите. Тъй като композицията се е движила със скорост от 1 км/ч, не се е стигнало до преобръщане. 

На място незабавно са били изпратени екипи на полицията, пожарната, Гражданска защита и НКЖИ. На гарата е пристигнал по спешност и кметът на Бяла Димитър Славов.

"Искам да успокоя населението, че няма никаква опасност, не можем да говорим за абсолютно никакво изтичане на газ. Имах обаждания от мои съграждани дали има изтичане на газ, дали има горящи цистерни. Нищо такова, съвсем рутинна защитна процедура при дерайлиране на вагон. Говорих със старите жепейци, които ми разказаха, че преди години по 2-3 такива неща са се случвали на ден. Така че нищо опасно, много бързо хората действаха и всичко приключи успешно", заяви Славов.

По първоначална информация инцидентът се дължи на грешка на машинистите.

"Грешката е може би евентуално на маневрената бригада, все още не е доказано, наша грешка няма в експлоатацията", заяви началникът на гарата в Бяла.

Железничари с дългогодишен стаж са на същото мнение. Според машиниста от Русе Иван Илиев, оказал се на гарата по време на инцидента, причината е в невниманието на машиниста и на помощниците му, които е трябвало е да спрат предварително, когато са започнали да наближават. Жепеецът с 38 години стаж в Бяла Ангел Димитров казва пък, че е напълно възможно машинистите да не са били инструктирани правилно и да не са знаели, че там има вагоноизхвърлячка.

За да върне цистерната обратно на релсите, в Бяла пристигна специализирана машина от Горна Оряховица. Към 12:30 часа операцията бе приключена, композицията бе прикачена отново към локомотива и продължи пътя си. След като бъде разтоварена от горивото, цистерната ще бъде проверена за евентуални повреди.

Представителят на "Булмаркет", който бе на мястото на инцидента в Бяла, отказа коментар по случая.

До ранния следобед бяха поправени и повредените две дървени и две бетонни траверси, след което движението по коловоза бе възстановено.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net