Археолозите са категорични - Мисионис е претърпял две нашествия

By 17 Юли 2017 Прочетена 1835 пъти 0

Разкопките на античния град Мисионис край Търговище продължават да разкриват подробности от историята му.

Тази година се проучва вътрешността на крепостта, която е била подложена на тежки набези на османските нашественици. Намерените находки само потвърждават, че градът е бил силно развит и богат.

Според археолозите Мисионис е претърпял две нашествия – първото от които през 6-ти век, когато е бил опожарен. Потвърждение на случилото се са намерените стопени и изкривени стъкла и почернели камъни.

Второто нашествие е към края на 14-ти век, когато крепостта е била обсадена и нападната от османските турци. Свидетелство за това е броят на намерените части от стрели.

"През това време крепостта носи вече друго име, не е Мисионис, старото антично име, а носи името Косово, което ние намерихме в османските хронисти. И пак от османските хронисти като Мехмед Нешри, ние виждаме една тежка обсада, която е издържала крепостта, рядко за този период, защото повечето крепости са се предавали, предвид безизходното положение, в което са се намирали. Нещо повече, имаме даже думите и то от османския хронист, на управителя, който казва „Ние няма да предадем вярата на нашия цар Иван Шишман“.", каза археологът проф. Димитър Овчаров.

Археолозите са на мнение, че зидовете са много добре запазени и при консервация туристите ще има какво да видят.

Вече се работи по прехвърлявето на близо 1000 декара, от горския към обществено-публичния фонд, за да може обектът да се актува като самостоятелен. Това ще улесни Мисионис да кандидатства за финансиране с Евросредства за продължаване на разкопките.

"За съжаление много от времето е изгубено и колкото по-рано стане това нещо, ще е по-добре, защото сега се отварят едни от последните мерки, да можем да хванем последния влак, защото проблемът тук е инфраструктурата, пътищата, идването на туристите до Мисионис. Иначе виждате, че тук е интересно, много неща могат да се разкажат, Мисионис е лицето на нашия град.", каза кметът на община Търговище д-р Дарин Димитров.

Археолозите и ръководството на Общината имат идеята в близко време да поканят Варненско-Преславския митрополит за освещаване на разкопките и Базиликата, в която са се извършвали службите по онова време.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net